Δημόσιο διεθνή διαγωνισμό με νέους όρους για την ανάθεση της διαχείρισης του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό) αποφάσισε να διενεργήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει το «ΞΥΣΤΟ» είχε δυο επιλογές: τη συνέχιση της υπάρχουσας σύμβασης ή την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού.
Η κυβέρνηση επέλεξε το διεθνή διαγωνισμό διότι ήδη έχει ανανεωθεί μια φορά η σύμβαση στον ίδιο ανάδοχο. Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό αναλαμβάνει τη διαχείριση του λαχείου για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το Ελληνικό δημόσιο θα συνάψει, με τον πλειοδότη, νέα σύμβαση η οποία τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της ισχύουσας, τον Αύγουστο του 2003.
Η νέα διακήρυξη έχει ήδη αποσταλεί για αξιολόγηση στη Μονάδα Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων (ΜΟ.ΠΑ.ΔΙ.Σ.), όπως απαιτείται, και αναμένεται να δημοσιευτεί στον Ελληνικό Τύπο και την εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Αύγουστο.
Οι βασικές διαφορές της νέας διακήρυξης από την προηγούμενη διακήρυξη του 1997 είναι οι εξής:
1. Η αύξηση του ύψους της εγγυητικής επιστολής για την συμμετοχή στο διαγωνισμό από 100 εκ. δρχ. σε 30.000.000 ευρώ (10 δις δρχ.)
2. Αύξηση του ποσού της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης από 500 εκ. δρχ. σε 50.000.000 ευρώ (17 δις δρχ.)
3. Η αναλυτική περιγραφή τεχνικών προδιαγραφών για το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, τις απαιτήσεις ασφάλειας και αξιοπιστίας.
4. Το ελάχιστο εγγυημένο ποσό που θα λαμβάνει το δημόσιο από 10 δις δρχ. αυξάνεται σε 50.000.000 ευρώ (17 δις).
5. Το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου αυξάνεται στο 32,5% των ακαθαρίστων εισπράξεων από 30% που ήταν.
6. Προστίθεται ο όρος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικών προσώπων και η νέα σύμβαση υπάγεται στη διαδικασία του νόμου «περί βασικού μετόχου».
7. Στους λόγους έκπτωσης του αναδόχου προστίθεται η απαρέγκλιτη καταβολή στο δημόσιο των εγγυημένων ποσών.