Ομόλογα σε δολάρια προωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 13:51
UPD:13:52

Έντονη είναι η προσπάθεια των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια στην έναρξη του έτους, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε ομόλογα σε δολάρια.

Έντονη είναι η προσπάθεια των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια στην έναρξη του έτους, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε ομόλογα σε δολάρια. Πρωτοπόρες στη νέα τάση η Deutsche Bank AG στη Γερμανία και η Rabobank Nederland στην Ολλανδία.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα προχώρησε την Τρίτη στη διάθεση πενταετών ομολόγων σε δολάρια, συνολικής αξίας 1 δισ. δολαρίων, πραγματοποιώντας την πρώτη πώληση τίτλων σε δολάρια μετά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η ολλανδική Rabobank πούλησε ομόλογα συνολικής αξίας 2,75 δισ. σε δολάρια.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών για την εξασφάλιση επενδυτών έχει ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της κρίσης στην περιοχή που έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε επίπεδα ρεκόρ. Για τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι σχετικές αποδόσεις των ομολόγων σε δολάρια έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με τον Μάιο, όπου τα spreads των ομολόγων σε ευρώ κυμαίνονταν στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.

«Η άντληση κεφαλαίων στις αρχές τους έτους αποτελεί πρόκληση», σχολιάζει ο Τζον Στόπφορντ από την Asset Management Ltd. in London. Δεδομένου ότι στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι εξαγορές πραγματοποιούνται το πρώτο μισό του έτους, «είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς και σε ποια μορφή θα χρειαστεί να παρασχεθεί στήριξη», συμπληρώνει.

Οι τράπεζες προσπαθούν να επωφεληθούν από τη ζήτηση των επενδυτών για τίτλους χρηματοοικονομικών εταιρειών που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, εξηγεί ο Μάικλ Γκόουερ από την Rabobank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα