FAO: Ρεκόρ για τις τιμές των τροφίμων τον Δεκέμβριο

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 14:34
UPD:14:41

Σε πρωτοφανή επίπεδα αναρριχήθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των τροφίμων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη FAO Food Price Index του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 237,6 μονάδες το Δεκέμβριο, από 223,3 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο FAO, ο δείκτης τιμών τροφίμων ξεπέρασε ακόμη και τα επίπεδα του 2008, όταν η εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα είχε πυροδοτήσει αναταραχές σε μεγάλο αριθμό χωρών.

Για έκτο συνεχή μήνα, ο δείκτης Food Price Index σημειώνει άνοδο εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ζάχαρης και των τιμών των σιτηρών και των ελαίων, με αποτέλεσμα να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όπου άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.

Εκτός από τις αναπτυσσόμενες χώρες, η αύξηση στις τιμές των τροφίμων αναμένεται να επιφέρει πλήγμα και στις ανεπτυγμένες χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των προϊόντων μεγάλου εύρους εταιρειών, από τη McDonald έως την Kraft.

Η εκτίναξη των τιμών συνεπάγεται, επίσης, αύξηση του γενικού πληθωρισμού, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε ανώτερα από τα επιθυμητά επίπεδα, τα οποία έχουν ορίσει οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.

Σημαντικές θα είναι, όμως, οι επιπτώσεις και στο κόστος του συνόλου των εισαγόμενων προϊόντων παγκοσμίως, το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2011, υπερβαίνοντας το 1 τρισ. δολάρια που ήταν πέρσι.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα