Στίγκλιτς: «Προσωρινό καταπραϋντικό» το EFSF

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 15:01
UPD:15:02
EPA/JAVIER LIZON

«Προσωρινό καταπραϋντικό» χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Liberation».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης που αποφασίσθηκε από τις χώρες της ΕΕ, «μολονότι είναι σημαντικό (...) δεν είναι παρά ένα προσωρινό καταπραϋντικό για τις μικρές χώρες που δέχονται επιθέσεις, τονίζει ο κ. Στίγκλιτς.

«Η αβεβαιότητα είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε πριν από έξι μήνες. Τότε γνωρίζαμε ότι η Ιρλανδία θα κλονιζόταν από μια βίαιη κρίση. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ευρωζώνης», επισημαίνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι η κατάσταση «παραμένει επισφαλής», μολονότι «η Ισπανία είχε την τύχη να μπει στην κρίση με δημοσιονομικό πλεόνασμα και χαμηλό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της», ενώ η Ιταλία, «η οποία είναι πολύ χρεωμένη, μπόρεσε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της»,

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στίγκλιτς, «εάν η Ευρώπη εξασθενήσει περαιτέρω, ο κλοιός θα σφίξει. Και η ανησυχία θα ενταθεί «όσον αφορά τη δυνατότητα των χωρών που δέχονται επίθεση να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους». «Η οδός της λιτότητας που επελέγη από την Ευρώπη, υπό την πίεση των αγορών, θα καθυστερήσει την έξοδο από την κρίση, θα εξασθενήσει τους πιο ευάλωτους κρίκους της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, η οποία επέτρεψε να δημιουργηθούν οι χρηματοπιστωτικές φούσκες, δένει τα χέρια των πολιτικών». Και προσθέτει ότι «πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάλαβαν ότι έπρεπε να ασχοληθούν με την κανονιστική ρύθμιση του συστήματος και να αποκαταστήσουν την ενέργεια των δημόσιων οικονομικών».

Εν κατακλείδι, ο νομπελίστας οικονομολόγος προειδοποιεί ότι «το ευρώ, χωρίς κατάλληλες πολιτικές και ισορροπημένους θεσμούς (...), είναι πιθανό ακόμη και να εξαλειφθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα