ING IM: Θετικές προσδοκίες για τις μετοχικές αγορές

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 11:52
UPD:11:55

Η ομοφωνία ως προς τις θετικές προσδοκίες για τις μετοχικές αγορές είναι εύλογη, εκτιμά σε άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Ad van Tiggelen.

Όπως σημειώνει, η αρχή του 2011 βρίσκει τις προσδοκίες των επενδυτών να έχουν μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με εκείνες στις αρχές του 2010: οι μετοχές αποτελούν την κορυφαία επιλογή, ενώ τα κρατικά ομόλογα θα αποφέρουν, στην καλύτερη περίπτωση, όχι ιδιαίτερα συναρπαστικές αποδόσεις.

Πέρυσι, η παραπάνω θέση αποδείχθηκε σωστή, ακόμη κι αν οι περισσότεροι επενδυτές έπρεπε να περιμένουν μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2010, για να ευοδωθούν οι προσδοκίες τους. Αντιθέτως, οι «contrarian» επενδυτές δεν είχαν καλά αποτελέσματα. «Αυτό θα αλλάξει το 2011;», διερωτάται ο van Tiggelen.

Όπως εξηγεί, αυτή τη στιγμή ο επενδυτικός ουρανός φαίνεται καθαρός. Η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη στον αναπτυγμένο κόσμο αιφνιδιάζουν ευχάριστα τις αγορές. Ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα μόνο σε μερικές ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές και φαίνεται να αντιμετωπίζεται επαρκώς από τις επιμέρους οικονομικές αρχές.

Τα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, μπορεί να μειώσουν προσωρινά την ελκυστικότητα ορισμένων αναδυόμενων αγορών για τους μετοχικούς επενδυτές, αλλά το γεγονός αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από μία στροφή προς ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές.

Aλλωστε, το τυπογραφείο εξακολουθεί να δουλεύει στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να το κάνει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Αλλά και στην Ευρώπη, η ανάκαμψη της εξόχως σημαντικής γερμανικής οικονομίας προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους πιο αισιόδοξους. «Συνεπώς, είναι εύλογη η ομοφωνία ως προς τις θετικές προσδοκίες για τις μετοχικές αγορές», υποστηρίζει ο αναλυτής της ING IM Europe.

Σημειώνει ωστόσο, πως ο αντίλογος θα επισημάνει το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο έτος της ανάκαμψης, ο κίνδυνος δυσάρεστων εκπλήξεων από την πλευρά της εταιρικής κερδοφορίας αυξάνεται. Θα τονισθούν επίσης οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές, η έλλειψη ανάκαμψης στους τομείς της απασχόλησης και της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, και βέβαια η συνεχιζόμενη κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη.

«Κατά την άποψή μας, αυτά είναι πράγματι βάσιμοι λόγοι να αναμένεται μεταβλητότητα, αλλά δεν τεκμηριώνουν τις αρνητικές προσδοκίες ως προς τις μετοχές», τονίζει.

Επί του παρόντος, η ING IM θεωρεί ότι δεν έχει νόημα για τους επενδυτές να ακολουθούν μία contrarian στάση, ρευστοποιώντας μετοχές και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει αργότερα μέσα στο 2011. Με την πάροδο του έτους, ο κίνδυνος για απογοητεύσεις όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθεί και η επεκτατική οικονομική πολιτική θα περιορισθεί.

«Οι καλύτερες αποδόσεις των μετοχών μέσα στο 2011 μπορούν κάλλιστα να επιτευχθούν εντός του πρώτου εξαμήνου.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα