Κίνα: Στροφή προς τις καθαρές μορφές ενέργειας

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 17:15

Τους στόχους της για τον κλάδο ενέργειας ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κίνα, αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για ταχεία αύξηση της παραγωγής καθαρών μορφών ενέργειας, με πολύ μικρότερη αύξηση της δυναμικότητας των διυλιστηρίων την επόμενη πενταετία.

Η Κίνα, η οποία αποτελεί ήδη τη χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση ενέργειας παγκοσμίως, δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της σε καύσιμα καθώς περιορίζει την παραγωγή του βασικού της καυσίμου: τον φθηνό αλλά ρυπογόνο άνθρακα.

Παρότι είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες σε καύσιμα μεγαλώνουν, η κυβέρνηση επιδιώκει η κατανάλωση ενέργειας να αυξηθεί με πολύ μικρότερο ρυθμό από το σύνολο της οικονομίας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 5 τρισ. γιουάν (77 δισ. δολάρια) σε καθαρές μορφές ενέργειας με στόχο το ποσοστό της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας που δεν παράγεται με ορυκτά καύσιμα να μειωθεί κατά 20% έως το 2010. Όπως ανακοίνωσε εχθές, Πέμπτη, ο Ζανγκ Πινγκ, επικεφαλής του φορέα οικονομικού σχεδιασμού, η Κίνα έχει πέτυχε τον πενταετή της στόχο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των μέσω ενημέρωσης, ο αντίστοιχος στόχος για τα έτη 2011-2015 θα είναι 17,3%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα