Την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, από την 1η Φεβρουαρίου, εξήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας.
Μιλώντας σε πρωινή ειδησεγραφική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, έκανε γνωστό ότι τα εισιτήρια στην πρωτεύουσα θα αυξηθούν σε 1,20 ευρώ για τις απλές διαδρομές και σε 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα διατίθεται προς 45 ευρώ, από 35 σήμερα.
Ο κ. Βούγιας τόνισε πως έγινε προσπάθεια οι αυξήσεις να είναι όσο το δυνατό πιο ήπιες και να υπάρχει διάκριση μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν τα μέσα για μία διαδρομή και των άλλων που είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολλαπλές διαδρομές.
ΚΚΕ: Καμία αύξηση στα εισιτήρια
Την κατηγορηματική του αντίθεση στις αυξήσεις των εισιτηρίων εκφράζει το ΚΚΕ, ζητώντας επιπλέον δωρεάν μετακίνηση για όλους το πρωί και για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους μαθητές όλες τις ώρες. Επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για την απόφαση αυτή, ζητά ακόμη αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες συγκοινωνίες και τονίζει πως «αυτές πρέπει να είναι οι κοινές διεκδικήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των λαϊκών στρωμάτων και να εκφραστούν σε κοινό αγώνα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που θυσιάζει τα λαϊκά συμφέροντα προς όφελος των μονοπωλίων».
ΣΥΝ: Περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών
Η πραναγγελία των αυξήσεων προκάλεσε την αντίδραση του Συνασπισμού. ΣΕ ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος επικρίνει έντονα την κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά τον τελευταίο καιρό. Να αυξάνει τις τιμές των βασικών κοινωνικών αγαθών που έχει ανάγκη ο πολίτης».
Προσθέτει πως «η νέα μεγάλη αύξηση, αυτή τη φορά, στα εισιτήρια των ΜΜΜ έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα τους εργαζομένους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».
«Η κυβέρνηση, αντί να βελτιώνει το δίκτυο των ΜΜΜ και να "επιβραβεύει» τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και συμβάλλουν στη μείωση του "κυκλοφοριακού και σε ένα καλύτερο ατμοσφαιρικό αστικό περιβάλλον, επιλέγει, και σε αυτή την περίπτωση, τη μνημονιακή πολιτική της "δημοσιονομικής εξυγίανσης"» καταλήγει.
Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, μέλη της κίνησης πολιτών «Επιβάτες της Θεσσαλονίκης» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και συμβολική κατάληψη λεωφορείων, αντιδρώντας στις προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Τα μέλη της κίνησης επιβιβάστηκαν σε πέντε αστικά λεωφορεία (γραμμές 3, 6, 14, 27 και 32) ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «ΟΑΣΘ: Η ληστεία του χειμώνα. Αυξήσεις έως 180%. Πάρτε πίσω το χαράτσι» και προέτρεπαν τους επιβάτες να μην ακυρώνουν τα εισιτήριά τους.
«Οι "Επιβάτες της Θεσσαλονίκης" είναι μία καινούρια συλλογικότητα, στην οποία μετέχουν οι Επιτροπές «Ακρίβεια Stop», Επιτροπές Πολιτών από την Τούμπα, το Ωραιόκαστρο και τις δυτικές συνοικίες, η ΕΔΟΘ, σύλλογοι εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι εργαζομένων κ.ά.», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής των Επιτροπών «Ακρίβεια Stop» και μέλος του συντονιστικού οργάνου των «Επιβατών της Θεσσαλονίκης», Γεώργιος Θεοδωρόπουλος.
Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση που πραγματοποιείται συλλογικά από τους «Επιβάτες της Θεσσαλονίκης» και η ανταπόκριση είναι θετικότατη», ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με αίτημα την απόσυρση της απόφασης για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 20 Ιανουαρίου οι «Επιβάτες της Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.
Τα μέλη της συλλογικής κίνησης αντιδρούν στην κατάργηση του δικαιώματος μετεπιβίβασης με το βασικό εισιτήριο, αλλά και στην αύξηση της τιμής του, στα 0,80 ευρώ (0,60 σήμερα). Επίσης, διαμαρτύρονται για την αύξηση στα 0,90 ευρώ (από 0,60), του εισιτηρίου που επιτρέπει τη μετεπιβίβαση προς μόνο μία κατεύθυνση.
Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ