BlackRock: Διψήφια κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές το 2011

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 16:31

Διψήφια κέρδη θα καταγράψουν οι αμερικανικές μετοχές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2011 -γεγονός που δεν έχει συμβεί για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία- σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ντολ, Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής Μετοχικών Επενδύσεων στη BlackRock.

Στις προβλέψεις του για το 2011, ο κ. Ντολ αναφέρει ότι τη νέα χρονιά οι επενδυτές θα αρχίσουν να στρέφονται σε λιγότερο ασφαλή προϊόντα γενικά, και σε μετοχικούς τίτλους ειδικότερα, καθώς θα συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

«Μέχρι το τέλος του 2011, ο δείκτης S&P 500 θα βρίσκεται επάνω από τις 1.350 μονάδες, στόχος ο οποίος αντανακλά την εκτίμηση πως οι αγορές θα κινηθούν τουλάχιστον σε συνάρτηση με την αύξηση των εταιρικών κερδών», σημειώνει.

«Οι εκτιμήσεις μας για τα κέρδη των χρηματιστηρίων μέσα στο 2011 δε διαφέρουν πολύ σε σχέση με ό,τι περιμέναμε να συμβεί το 2010», αναφέρει ο κ. Ντολ. «Αυτό που διαφοροποιεί το 2011 είναι το γεγονός ότι, φέτος, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουμε υποεκτιμήσει την ανοδική κίνηση της αγοράς (upside market risk), σε σχέση με τις προβλέψεις του 2010.»

Από την άλλη πλευρά, στη λίστα των πραγμάτων που θα «μπορούσαν να πάνε λάθος» προσθέτει την πιθανότητα επανεμφάνισης της πιστωτικής κρίσης, καθώς επίσης και μια ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή των εμπορευμάτων η οποία θα δημιουργούσε πίεση στα περιθώρια κέρδους, θα ξυπνούσε το φόβο εμφάνισης του πληθωρισμού, θα δυσκόλευε την πολιτική των αναδυόμενων αγορών να ελέγξουν τη δημιουργία φαινομένων «φούσκας», και θα προξενούσε συναλλαγματικές ανησυχίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εμπορικούς πολέμους για την προστασία των εμπορικών συναλλαγών κάθε κράτους.

Παράλληλα, επισημαίνει πως το γεγονός της καταγραφής σημαντικών κερδών από τα χαμηλά του Αυγούστου του 2010 σημαίνει ότι τα χρηματιστήρια ενδέχεται να έχουν ήδη κινηθεί πολύ γρήγορα και να έχουν φτάσει σε υπερβολικά υψηλό σημείο.

«Διατηρώ μια σχετική ανησυχία, μήπως τα εξαιρετικά ισχυρά κέρδη των τελευταίων μηνών σημαίνουν ότι μέσα στο 2010 "δανειστήκαμε" και ένα μέρος των κερδών του 2011», τονίζει ο κ. Ντολ και προσθέτει: «Οι πιθανότητες περαιτέρω ανοδικής κίνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά 10% έως 20% ψηλότερα από ό,τι περιμένουμε. Μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες της τάξης του δέκα με δώδεκα τοις εκατό.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα