Χωροταξικός σχεδιασμός με φόντο την αειφόρο ανάπτυξη

Επίσημη πρώτη για το ΕΣΧΣΑΑ
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 19:23

Στην ανάγκη ισορροπίας μεταξύ των βασικών πυλώνων της οικονομίας και του περιβάλλοντος με στόχο την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση εστίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ).

Ο νέος θεσμός διαβούλευσης για το χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου, γνωμοδοτεί σε θέματα εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ. Στο ΕΣΧΣΑΑ συμμετέχουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, της παραγωγής και εργασίας των σχετικών επιστημονικών επαγγελμάτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί σε έξοδο από την κρίση και ενίσχυση της οικονομία μέσα από την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, η οποία κατά την παρέμβασή της μίλησε μεταξύ άλλων για τη σύζευξη των χωροταξικών πλαισίων μεταξύ τους, καθώς και όλων των επιπέδων του σχετικού προγράμματος, το οποίο εκπονείται από το Υπουργείο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην άμεση παρουσίαση προς το Συμβούλιο των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ώστε να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, καθώς και στην ανάγκη σύνδεσης του σχεδιασμού του χώρου με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και τα τομεακά οικονομικά και άλλα εθνικά προγράμματα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη αυστηροποίησης των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων κατά την υλοποίηση των έργων αλλά και κατά τη μετέπειτα λειτουργία τους, με παράλληλη διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης.

Τέλος, αναφέρθηκε στη ρύθμιση του τοπίου που αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά σε χωροταξική κλίμακα, μέσα από την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να αναδειχθεί συνολικά ο δομημένος και αδόμητος χώρος, εφαρμόζοντας τον πρόσφατο νόμο κύρωσης της ευρωπαϊκής σύμβασης για το τοπίο. Όπως εξήγησε, έμφαση θα δοθεί στο υγρό στοιχείο, στην προστασία και ανάδειξή του, καθώς και στους ορεινούς όγκους και στο πράσινο στις πόλεις.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης επισήμανε την ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η σύγκλιση του ΕΣΧΣΑΑ, σημειώνοντας πως «για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να αναθεωρήσουμε νοοτροπίες και πρακτικές και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους αναπτυξιακούς και μακροπρόθεσμους».

Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτήρισε τον χωροταξικό σχεδιασμό «βασικό κλειδί για την αναπτυξιακή διαδικασία, για τη διάθεση και την εξοικονόμηση των πόρων καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα