Μ. Χρυσοχοΐδης: Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη το ΕΤΕΑΝ

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011 22:06

«Με τη σύσταση του ΕΤΕΑΝ, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, ή θα επεκταθούν οι υφιστάμενες, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που πρόκειται να αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται και συζητείται ταυτόχρονα με το νέο επενδυτικό νόμο, αφού μαζί μ’ αυτόν, αποτελούν τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Μαζί με τα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου, που επιχειρεί επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι ευκαιρία να ξαναβάλουμε μπροστά τη μεγάλη αναπτυξιακή μηχανή της χώρας».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ταμείο θα συνεπενδύει δικά του ή άλλα δημόσια κεφάλαια, μαζί με τις τράπεζες, με στόχο την προώθηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας - ιδίως της νέας γενιάς - και εκείνης που αφορά φιλοπεριβαλλοντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Για την προώθηση των δραστηριοτήτων του, το ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να ιδρύει και να διαχειρίζεται ταμεία χαρτοφυλακίου, επιχειρηματικών κεφαλαίων, εγγυήσεων και δανειοδοτήσεων.

«Με τη δημιουργία των ταμείων που θα συνεπενδύουν κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ μαζί με εκείνα των Τραπεζών, σε αναλογία 1 προς 2, το κόστος των δανείων μειώνεται σημαντικά. Επιπρόσθετα, όταν θα δίνονται οι εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ, οι εξασφαλίσεις θα είναι χαμηλότερες από τις προσφερόμενες απ’ τις Τράπεζες» εξήγησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίστηκε το προηγούμενο του ΤΕΜΠΜΕ, το μοντέλο του οποίου κρίθηκε ως προβληματικό για την επίτευξη του προσδοκώμενου στόχου, δηλ. της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να λάβουν τραπεζική δανειοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης υπογράμμισε την ανάγκη συμφωνίας με τις Τράπεζες, ενώ και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος από τον ΛΑΟΣ υποστήριξε πως όσο το τραπεζικό σύστημα δεν εντάσσεται σε «στρατηγικό σχεδιασμό εθνικής επιβίωσης» το ταμείο είναι «μια ευχή με μικρό αντίδωρο».

«Η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΜ θα βοηθήσει τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν θα προσφέρει τίποτα στις 830.000 των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ» σημείωσε η κ. Σοφία Καλαντίδου από το ΚΚΕ.

Αντίστοιχα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ευαγγελία Πασχαλίδου, αν και διέκρινε θετικές πτυχές στο νομοσχέδιο, επεσήμανε πως οι προβλέψεις του δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όσων έχουν πραγματική ανάγκη την κρατική στήριξη και πρότεινε τη σύσταση Τράπεζας ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα