Ανοδος του αργού

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 06:05

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας αναρριχήθηκε στη Νέα Υόρκη το πετρέλαιο μετά το κλείσιμο του αγωγού στην Αλάσκα, που απειλεί τις προμήθειες, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Ιαπωνίας να αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα ανακουφίζοντας την Ευρώπη από την κρίση χρέους.

Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν κοντά στα 91 δολ. το βαρέλι μετά την άνοδό τους 2,1% χθες, τα μέγιστα σε έξι εβδομάδες, αποτέλεσμα της αναστολή του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής από την Αλάσκα από διαρροή αγωγού στις 8 Ιανουαρίου. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές μετά την έναρξη κυβερνητικής έρευνας για την πετρελαιοκηλίδα της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού. Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών νωρίτερα καθώς η Ιαπωνία υποσχέθηκε να αγοράσει ομόλογα που θα εκδώσουν τα κεφάλαια οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 91,12 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 9:13 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, σημείωσε άνοδο 1,86 δολ. φθάνοντας στα 91,11 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Ιανουαρίου. Φέτος οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 13% σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με το American Petroleum Institute (ΑΡΙ), τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν 57.000 βαρέλια, στα 337,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Το αμερικανικό υπουργείου Ενεργείας θα ανακοινώσει σήμερα τα εν λόγω στοιχεία.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 97,60 δολ., 1 σεντ χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Η τιμή του σημείωσε άνοδο 1,91 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας χθες στα 97,61 δολ. το βαρέλι.

Ο Standard & Poor’s 500 Index ανέκαμψε από τις απώλειες τριών ημερών και σημείωσε άνοδο 0,4% χθες κατά τη λήξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη φθάνοντας στις 1.274,48 μονάδες, επιστρέφοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) σημείωσε άνοδο 34,43 μονάδων, ποσοστό 0,3%, κλείνοντας στις 11.671,88 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα