Merit: Θα μειωθεί η εσωστρέφεια στο προσεχές διάστημα

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 16:03

Με απώλειες 1,63% έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε τιμές που μας γυρίζουν 13 χρόνια πίσω, ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατεγράφησαν επίπεδα που είχαμε να συναντήσουμε από τις 18/11/1997, τονίζει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.

Σε αυτά τα επίπεδα, και ενώ υπήρχε αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα μπορούσε να βρεθεί κάποια αξιόπιστη στήριξη και σε ποιο σημείο, υπήρξε κάποια σοβαρή αντίδραση που οφείλεται κυρίως στις ελπίδες για μια σοβαρή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης για πρώτη φορά ως τώρα, σημειώνει η Merit.

Παράλληλα, άλλα γεγονότα που επηρέασαν θετικά ήταν οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων από την Ιαπωνία και από την ΕΚΤ και η σχετικά επιτυχημένη έξοδος της χώρας μας στις αγορές για βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα στην πρώτη έξοδο της στις αγορές για το 2011 άντλησε 1,95 δισ. ευρώ στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων, στο 4,9%, ελαφρώς χαμηλότερο από το 5% που θα δημιουργούσε ανησυχίες.

Αυτό οδήγησε σε μια αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων που είχαν ξεπεράσει τις 1000 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα και υποχώρησαν και πάλι σε επίπεδα κάτω των 900 μονάδων μετά από τρεις περίπου εβδομάδες.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010 ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις της Έκθεσης του Προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα πάντως με τη Merit, τα παραπάνω γεγονότα ίσως να μην είναι από μόνα τους αρκετά για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο. «Πιστεύουμε ότι η εσωστρέφεια στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ελαττωθεί στο προσεχές διάστημα καθώς στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται η Πορτογαλία», αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Στο εγχώριο περιβάλλον η φημολογούμενη υποβάθμιση της χώρας από Fitch και Moody's έχει προεξοφληθεί εν μέρει αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα βραχυπρόθεσμα αρνητικό momentum στην εγχώρια αγορά, όπως και οι προβλέψεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από αναλυτές και από αξιωματούχους.

Από τεχνική άποψη, σοβαρές ενδείξεις για αντιστροφή του κλίματος θα έχουμε αν διασπαστεί ο ΚΜΟ των 30 ημερών που αυτή τη στιγμή βρίσκεται πέριξ των 1450 μονάδων, σημειώνει η Merit.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα