Ισχυροποίηση του ευρώ

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 06:40

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γιέν αναρριχήθηκε το ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν την κρίση χρέους, στηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων της περιφέρειας.

Επίσης το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θα επαναλάβει αύριο την ετοιμότητα της Γερμανίας να αλλάξει τους όρους του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι εργοδότες έκαναν λιγότερες προσλήψεις από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 109,05 γιέν στις 10:14 π.μ. στο Τόκιο από 109 γιέν χθες στη Νέα Υόρκη, αφού νωρίτερα άγγιξε τα 108,15 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιανουαρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε το 1,3124 δολ. από 1,3131 δολ. χθες, όταν διαμορφώθηκε στο 1,3145 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιανουαρίου. Εναντι του γιέν το δολάριο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 83,1 γιέν από 83 γιέν.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 99,39 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 99,66 σεντς χθες, όπου υποχώρησε στα 98,04 σεντς, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Δεκεμβρίου. Το νόμισμα διαμορφώθηκε στα 82,61 γιέν από 82,71 γιέν.

Το ευρώ αναρριχήθηκε τα μέγιστα έναντι του γιέν σε έξι εβδομάδες χθες καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πρόθεσή της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο να τον περιορισμό της κρίσης χρέους.

Σήμερα η Ισπανία θα προχωρήσει στη δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ιταλία θα διαθέσει ομόλογα 6 δισ. ευρώ λήξης το 2026 και το 2015.

Χθες η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα 599 εκατ. ευρώ λήξης το 2020 με απόδοση 6,716% από 6,806% που ήταν κατά την προηγούμενη δημοπρασία της στις 10 Νοεμβρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε έναντι όλων των κύριων νομισμάτων καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση ενέτειναν τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.

Τον Δεκέμβριο η απασχόληση αυξήθηκε στην Αυστραλία κατά 2.300 ανθρώπους μετά από αύξηση 54.600 θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5% από το 5,2%.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας έναντι του γιέν πριν από την αμερικανική έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις αυξήθηκαν για έκτο μήνα, σημάδι ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αποκτά δυναμική.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων, όπως το ευρώ, σημείωσε άνοδο 0,1% σήμερα φθάνοντας στα 80,117.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα