Η ευφορία κράτησε για λίγο

Επέστρεψε σε καθοδική τροχιά η Ευρώπη
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:06:51

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ημέρα της επενδυτικής ευφορίας που κατέκλυσε τη Wall Street βρήκε το αμερικανικό χρηματιστήριο εγκλωβισμένο σε πορεία στενών διακυμάνσεων με τις πιέσεις ρευστοποίησης που προκάλεσε η είδηση για την κάμψη του δείκτη εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών τον Ιούλιο να αντισταθμίζεται από τη συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων, κυρίως από διαχειριστές Ταμείων. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αγορά εμφανίσθηκε διχασμένη ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει η πρόσφατη χρηματιστηριακή αναταραχή στις καταναλωτικές δαπάνες και κατ΄ επέκταση στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Η είδηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζoρτζ Μπους υπέγραψε το νόμο για την καταπολέμηση των εταιρικών ατασθαλιών και των λογιστικών παρατυπιών δεν είχε αντίκτυπο στην αγορά. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε 31,85 μονάδες, ποσοστό 0,37%, φθάνοντας στις 8.680,03 μονάδες. Με άνοδο 8,94 μονάδων, ποσοστό 0,67% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.344,19 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση για να κλείσουν με απώλειες, έπειτα από ένα τριήμερο έντονης ανοδικής τάσης, καθώς οι επενδυτές εμφανίσθηκαν αυτή τη φορά επιφυλακτικοί για τις προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς.

Ενισχυμένος ήταν ο τομέας ενέργειας έπειτα από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ ο τομέας ασφαλειών δέχθηκε ξανά πιέσεις, ακολουθούμενος από τους τομείς χημικών και τηλεπικοινωνιών.

Διαχειριστές Ταμείων ανέφεραν πως η αγορά ήταν ιδιαίτερα νευρική περιμένοντας με αγωνία τις ανακοινώσεις των αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών μετά τη λήξη της προθεσμίας της 14ης Αυγούστου, οπότε καλούνται να αναθεωρήσουν τις λογιστικές καταστάσεις τους και τα διευθυντικά στελέχη τους να ορκισθούν για την ακρίβεια των ισολογισμών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,06% και 1,7%, αντίστοιχα. Την προηγούμενη ημέρα οι δείκτες είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο της τελευταίας πενταετίας.

Ο Ρόμπερτ Σέλαρ, της Aberdeen Asset Management, υποστήριξε πως χάος επικρατεί στην αγορά αυτή την περίοδο, ενώ δεν απέκλεισε κι άλλη πτώση μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Στη Μαδρίτη, το χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 5% αντανακλώντας τους φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει στις ισπανικές εταιρείες η νομισματική κρίση που πλήττει τη Βραζιλία - τη μεγαλύτερη αγορά της Λατινικής Αμερικής για εταιρείες όπως οι Santander Central Hispano, Telefonica.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα