Ν. Κορέα: Αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 12:42
REUTERS/LEE JAE WON

Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, σε μια προσπάθεια καταστολής των πληθωριστικών πιέσεων, αιφνιδιάζοντας τις αγορές που δεν περίμεναν αυτή την κίνηση τόσο σύντομα.

Η Τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων με στόχο την πάταξη του πληθωρισμού, την ώρα που οι αρμόδιοι χάραξης στρατηγικής στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα και τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters, η Νότια Κορέα αναμένεται να προβεί σε τέσσερις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους, αυξάνοντας τα επιτόκια της χώρας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής αύξησης που οδήγησε το επιτόκιο συμφωνίας επαναγοράς 7 ημερών στο 2,75%.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Κιμ Τσουνγκ-σου, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν πριν από έναν μήνα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης έχει δημιουργήσει σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα. Ο έλεγχος της ρευστότητας αυτής αποτελεί βασικό μέλημα της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής», επισήμανε ο υπουργός.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα