ΕΚΤ: Εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 16:13
UPD:16:43

Εντείνονται οι βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, εξαιτίας της ανόδου τιμών στον κλάδο της ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει προς το παρόν τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη, διαβεβαίωσε ο κ. Τρισέ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν συγκρατημένες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα εναρμονιστεί με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της τράπεζας για διατήρησή του στο επίπεδο του 2%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ.

Στους παράγοντες που διακυβεύουν τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, η ΕΚΤ συγκαταλέγει τις εντάξεις που κλιμακώνονται σε ορισμένους τομείς των χρηματοοικονομικών αγορών και την πιθανότητα της εξάπλωσής τους στην ευρύτερη περιοχή της ευρωζώνης, την ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, τις πιέσεις για προστατευτικές παρεμβάσεις και την πιθανότητα βίαιης διάρθρωσης των διεθνών ανισορροπιών.

Όσον αφορά στο 2011, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι θετικά για τις εξαγωγές της ευρωζώνης θα λειτουργήσει η αδιάλειπτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τα ισχυρά επίπεδα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη που οδηγούν σε ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
EKT: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Τρισέ - Β. Κονστάνσιο

EKT: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Τρισέ - Β. Κονστάνσιο

Τέλος, ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη «ποιοτικής και ποσοτικής» αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους.

Κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα