Εύσημα Μπαρνιέ για τις μεταρρυθμίσεις

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 18:25
UPD:19:33

Τις «άνευ προηγουμένου», όπως ανέφερε, προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας χαιρέτισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή τους.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα σοκ άνευ προηγουμένου», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το θάρρος και η παρρησία της ελληνικής κυβέρνησης «μας έχει εντυπωσιάσει».

Ο κ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες και απαιτούν θυσίες σημαντικές», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες για να διαφυλάξουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις επόμενες γενεές».

«Δεν πρέπει να θυσιάζει κανείς το μέλλον για το παρόν», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναθέρμανση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων. Δεν αρκεί όμως αυτό, πρόσθεσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανόρθωσης της ελπίδας των πολιτών.

Επισήμανε εξάλλου την ανάγκη «ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς», τονίζοντας πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του διαβεβαιώνει ότι «τίποτα δεν θα ξεφύγει από τις διαδικασίες της εποπτείας» που θέσπισε το G20 και που υποστηρίζεται από τα 27 κράτη-μέλη, την Επιτροπή και την Ευρωβουλή.

Εκανε επίσης ειδική μνεία στις προσπάθειες της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στους φορείς πιστοληπτικής αξιολόγησης, ώστε να αποτρέπεται η σύγκρουση συμφερόντων που έχουν συγκεντρωθεί, όπως σημείωσε, σε τρεις οργανισμούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για την Ευρώπη», επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά και την ΕΕ».

WWW.PRIMEMINISTER.GR

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Μπαρνιέ για τη σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κρίση, με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και τη στήριξη της ΕΕ. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού αλλά με τη στήριξη του λαού καταβάλαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

O Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, τονίζοντας πως αυτό αναγνωρίζεται όλο και πιο πολύ. Πρόσθεσε ότι «το 2011 ρίχνουμε το βάρος μας στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται μια διαφορετική πορεία», για να σταθεί, όπως είπε, η χώρα στα δικά της πόδια.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ εξήρε τις προτάσεις του Επιτρόπου για θέματα που άπτονται της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, της προστασίας του καταναλωτή, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ευρεσιτεχνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα