Υπέρ της οικονομικής σύγκλισης στη ζώνη του ευρώ ο Ρόμπεϊ

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 18:53

Υπέρ της χρηματοοικονομικής και φορολογικής σύγκλισης ανάμεσα στις χώρες μέλη του ευρώ, προκειμένουν να ενισχυθεί το ενιαίο νόμισμα, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Οι χώρες της ΕΕ σαφώς οφείλουν να εργασθούν ακόμη πιο σκληρά απ’ ότι οι υπόλοιποι: εκτός των άλλων, δεν μοιράζονται απλώς μία αγορά, αλλά ένα νόμισμα. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πάνε παραπέρα από το συντονισμό της οικονομικής τους πολιτικής», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕ κατά την ομιλία του στο Europe House του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι χώρες του ευρώ μπορούν και πρέπει να αναπτύξουν τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών τους. Νέες σκέψεις σχετικά με το θέμα κυκλοφορούν στην ευρωζώνη». Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα «του συντονισμού των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, ή τον συνδυασμό ορισμένων φορολογικών καθεστώτων».

Εσπευσε δε να καθησυχάσει τη βρετανική κοινή γνώμη-που παραδοσιακά αντίκειται στην ευρωπαϊκή ιδέα-υπογραμμίζοντας πως οι χώρες που δεν ανήκουν στο ευρώ, όπως η Βρετανία, θα είναι ελεύθερες να ενταχθούν, ή όχι στα σχέδια τούτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα