Ε. Λικάνεν: Καμία ανησυχία προς το παρόν για τον πληθωρισμό

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 09:30
UPD:12:21

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι οι τιμές καταναλωτή δεν αποτελούν ακόμη λόγο ανησυχίας.

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη εμφανίστηκε ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τονίζοντας ότι οι τιμές καταναλωτή δεν αποτελούν ακόμη λόγο ανησυχίας.

Εκτίμησε επίσης ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σταθερά στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ωστόσο δήλωσε ότι οι τιμές πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά λόγω της αύξησης του πληθωρισμού στο 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που ο δείκτης ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελαφρώς κάτω του 2%.

«Όταν κοιτάζουμε τις προβλέψεις για τις τιμές... δεν υπάρχει ακόμη σοβαρός λόγος ανησυχίας, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί όταν συμβαίνει αυτό», ανέφερε ο Λικάνεν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MTV3.

Όσον αφορά στην Πορτογαλία και τις πιέσεις που δέχεται για να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, σημείωσε ότι εξαρτάται από την ίδια εάν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Είναι θέμα της ίδιας της χώρας εάν θα αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια», είπε.

Για την Ισπανία, ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος της δεν είναι «ιδιαίτερα υψηλό» σε σχέση με το ΑΕΠ και ότι οι τράπεζές της βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα