Ευρωζώνη: Στο 2,2% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 12:03
UPD:12:35

Στο 2,2%, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των δύο ετών και πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που ο δείκτης ξεπερνά τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελαφρώς κάτω του 2%.

Το Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Δεκέμβριο κατά 0,6%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προέβλεψε βραχυπρόθεσμες ανοδικές πιέσεις στους πληθωριστικούς κινδύνους, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αυξήσει ακόμη και τα επιτόκια εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MTV3, ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι οι τιμές καταναλωτή δεν αποτελούν ακόμη λόγο ανησυχίας.

«Όταν κοιτάζουμε τις προβλέψεις για τις τιμές... δεν υπάρχει ακόμη σοβαρός λόγος ανησυχίας, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί όταν συμβαίνει αυτό», ανέφερε ο Λικάνεν.

Όσον αφορά στην Πορτογαλία και τις πιέσεις που δέχεται για να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, σημείωσε ότι εξαρτάται από την ίδια εάν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Είναι θέμα της ίδιας της χώρας εάν θα αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια», είπε.

Για την Ισπανία, ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος της δεν είναι «ιδιαίτερα υψηλό» σε σχέση με το ΑΕΠ και ότι οι τράπεζές της βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ο Αξελ Βέμπερ, επικεφαλής της Bundesbank και επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, εκτιμά από την πλευρά του ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν.

«Οι κίνδυνοι για τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, που μέχρι στιγμής είναι ισορροπημένοι σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούσαν κάλλιστα να αυξηθούν», αναφέρει στο κείμενο ομιλίας που θα εκφωνήσει σε σημερινή εκδήλωση.

«Γι' αυτό το λόγο, θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά οι εξελίξεις στις τιμές», τονίζει.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τόσο για τη Γερμανία όσο και για την ευρωζώνη συνολικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα