Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2002 12:06
UPD:12:16

Aνοδικές τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,23% και βρίσκεται στις 3.831,07 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έχει διαμορφωθεί στις 3.429 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,47%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 4.199,5 μονάδες με κέρδη 0,44% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.738 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,65%.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται σε μια σειρά ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία συνέβαλαν στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κυρίως για μετοχές εταιρειών από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αξιόλογα κέρδη (4,81%) καταγράφει η μετοχή του βρετανικού ομίλου British Sky Broadcasting, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τέταρτο οικονομικό του τρίμηνο επέστρεψε στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Σημαντική άνοδο (3,45%) σημειώνει και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει και η μετοχή του βρετανικού ομίλου καταναλωτικών προϊόντων Unilever, ο οποίος αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την αρχική του εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Παράλληλα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις αναλυτών σε έρευνα του Βloomberg. H μετοχική τιμή της Unilever ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 6,49%.

Ανοδο άνω του 4% σημειώνει η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων Metro AG. Η γερμανική εταιρεία προέβη στην εκτίμηση ότι ο αρχικός στόχος που έχει θέσει για αύξηση των κερδών της κατά 10% στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα επιτευχθεί.

Tέλος, η μετοχή της Aventis ενίσχύεται κατά 2,77% μετά την είδηση ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στη Γαλλία αυξήθηκαν.

Αντιθέτως, αποθαρρυντικά ήταν τα νέα από το χώρο της οικονομίας, καθώς η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 9% από 8,9% το Μάιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σημείωσαν απρόσμενη μείωση κατά 2,2% τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα