Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 05:55

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, περιορίζοντας τα κέρδη πέντε εβδομάδων μετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την Κίνα για να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας της. Το ευρώ κινήθηκε πτωτικά πριν από τη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την επανεξέταση της στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης χρέους.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στις 138,68 μονάδες στις 11:34 π.μ. στο Τόκιο και στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε απώλειες 1,4%. Απώλειες 0,2% σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 Index, καθώς κλειστά είναι τα χρηματιστήρια στη χώρα λόγω αργίας. Το ευρώ διολίσθησε στο 1,3345 ανά δολάριο από 1,3388, περιορίζοντας το ράλι πέντε ημερών, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το γιουάν. Κέρδη για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες σημείωσε ο χρυσός.

Περισσότερες μετοχές σημείωναν απώλειες από αυτές που σημείωναν κέρδη μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asian, ο οποίος σημείωσε άνοδο 4,4% τις πέντε προηγούμενες εβδομάδες και άγγιξε στις 13 Ιανουαρίου τα υψηλότερα επίπεδα σε 2,5 χρόνια. Οι μετοχές της Japan Wool Textile Co. αναρριχήθηκαν 13% μετά την ανακοίνωση της κλωστοϋφαντουργίας ότι τα καθαρά της κέρδη φέτος θα σημειώσουν αύξηση 40%.

Φέτος ο Shanghai Composite έχει υποχωρήσει 1,9%, μετά από απώλειες 14% το 2010, τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών ασιατικών δεικτών. Στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, ο Sensitive Index έχει σημειώσει φέτος απώλειες 8%, καθιστώντας την Ινδία τη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην περιφέρεια.

Ανοδο 0,7% σημείωσε στις 14 Ιανουαρίου ο S&P 500 μετά τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε η JPMorgan Chase & Co. Η Apple, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, και η Citigroup Inc. έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν αύριο τα αποτελέσματα τριμήνου και θα ακολουθήσουν η Godlman Sachs και η Morgan Stanley αργότερα στην εβδομάδα.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν σήμερα για να αναθεωρήσουν την πολιτική περιορισμού της κρίσης χρέους. Επίσης το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά εν μέσω εικασιών ότι η ανατίμησή του κατά 3,7% έναντι του δολαρίου την εβδομάδα που πέρασε ήταν υπερβολική.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ+, από την προηγούμενη του ΒΒΒ-, γεγονός που τοποθετεί την χώρα της Ευρωζώνης στην κατηγορία των λιγότερο αξιόπιστων κρατών για την έκδοση ομολόγων.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο έως 0,3% φθάνοντας στα 1.365,85 δολ. η ουγγιά, ανακάμπτοντας από τις απώλειες του 0,6% την εβδομάδα που πέρασε. Στη Νέα Υόρκη ο χρυσός για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 1.364,20 δολ. η ουγγιά καθώς η υποβάθμιση της Ελλάδας τόνωσε τις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα διατηρηθεί, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο έως 0,3% φθάνοντας στα 9.680 δολ. ο μετρικός τόνος, πριν διαπραγματευθεί στα 9.679 δολ. στο London Metal Exchange (LME), από τα επίπεδα ρεκόρ των 9.754 δολ. στα οποία αναρριχήθηκε στις 4 Ιανουαρίου. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης νικέλιο και αλουμίνιο.

Πτωτικά κινήθηκε το κινεζικό νόμισμα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στα 6,5908 ανά δολάριο μετά την αναρρίχησή του στα 6,5870 στις 14 Ιανουαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1993, σύμφωνα με το China Foreign Exchange Trade System στη Σαγκάη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα