Ν. Σηφουνάκης: Κλειδί για την ανάπτυξη ο χωροταξικός σχεδιασμός

Συντονισμός πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού χώρου
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 13:53
UPD:14:51

Την αναθεώρηση των περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο θωράκισης της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ο κ. Σηφουνάκης χαρακτήρισε τον χωροταξικό σχεδιασμό κλειδί τόσο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων και για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της κοινής εργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων σ’ αυτή την κατεύθυνση.

O αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

Με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων των Περιφερειακών Πλαισίων, επισήμανε κατά την παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός, θα υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και οι νέες Κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όταν θα καταρτίζουν τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Κατευθύνσεις θα δοθούν, επίσης, στους Καλλικράτειους Δήμους ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα.

Όπως υποστήριξε εξάλλου, άλλος μεγάλος στόχος του υπουργείου, είναι η οριστικοποίηση του Ειδικών Πλαισίων όπως αυτά για τις υδατοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, τις ΑΠΕ, την βιομηχανία κ.λ.π. Η ολοκλήρωση π.χ. του χωρικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, που εκκρεμεί δεκαετίες, θα έχει ως αποτέλεσμα αυτός ο εξαιρετικά δυναμικός κλάδος με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό να πάψει να βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας ως προς τη χωροθέτηση των μονάδων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης υπογράμμισε την τεράστια σημασία που έχει ο χωροταξικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη. Σημείωσε επίσης πως προϋπόθεση για την αναθεώρηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας θα πρέπει να είναι, κατ΄ αρχήν η χωροθέτηση τουριστικών δράσεων και υποδομών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή την παράμετρο την αντιλαμβάνεται το ΥΠΕΚΑ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε πως στο πλαίσιο του ενισχυμένου ρόλου τους, οι Περιφέρειες θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην αξιολόγηση και στην ενδεχόμενη τροποποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας γι' αυτό και η συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία αναθεώρησης με γνωμοδοτήσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι υποχρεωτική.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, εκπροσωπούνται τα υπουργεία: Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Θαλασσίων Υποθέσεων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Τουρισμού. Για την αλληλοτροφοδότηση ωστόσο μεταξύ της χωροταξικής πολιτικής και των άλλων Τομεακών Πολιτικών κρίθηκε όμως απαραίτητη και η εκπροσώπηση στο πλαίσιο της Επιτροπής και των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και του Υπουργείου Επικρατείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα