Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί σήμερα αναφορικά με αλλαγές στο ταμείο διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Προς το παρόν δεν υφίσταται καμία επείγουσα ανάγκη για απόφαση, είναι σαφές ότι σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αυτήν τη συνεννόηση έχουμε κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Το ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόσθεσε ακόμη πως γίνονται πάρα πολλές δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία και να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα στις αγορές.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κομισιόν, ωστόσο, συνεχίζει να πιέζει για μια γρήγορη απόφαση για την ενίσχυση του Ταμείου (ΕFSF), ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην Επιτροπή και το Βερολίνο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1922146 , ενώ η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτος.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει δανεισμός με χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια διάσωσης, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε: «Θα συζητήσουμε να υπάρξει ίση μεταχείριση, αυτό είναι το κυριότερο, για όλα τα κράτη-μέλη, και έτσι και για την Ιρλανδία και για την Ελλάδα: οι ίδιοι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν και για τις δύο χώρες».
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Συζητείται το όλο ζήτημα των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου. Το επιτόκιο για την Ιρλανδία καθορίστηκε εδώ και καιρό. Χαίρομαι να πω ότι αρχίζουμε μία συζήτηση για το πώς μπορούν να βελτιωθούν αυτά τα επιτόκια», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Το EFSF διαθέτει 440 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.
«Προς το παρόν δεν υφίσταται καμία επείγουσα ανάγκη για απόφαση, είναι σαφές ότι σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αυτήν τη συνεννόηση έχουμε κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αυτή τη στιγμή, μόνο 250 δισ. από τα 440 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν ουσιαστικά σε χώρες της ευρωζώνης, λόγω του περίπλοκου συστήματος εγγυήσεων δανείων, ποσό που πιθανότατα να μην αποδειχθεί αρκετό, σε περίπτωση βοήθειας της Πορτογαλίας και, πιθανότατα, της Ισπανίας.
Εν τω μεταξύ, το βράδυ έγινε γνωστό πως το προσωρινό ταμείο διάσωσης ύψους 750 δισ. ευρώ της ευρωζώνης προσέλαβε τρεις τράπεζες για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του. Το EFSF όρισε τρεις αναδόχους, την Citi, την HSBC και την Societe Generale (SGCIB) για την έκδοση πενταετούς ομολόγου αναφοράς.
Η έκδοση προβλέπεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με πηγή του ταμείου, ο όγκος της έκδοσης θα έιναι μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ. Το EFSF προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές συνολικά έως 26,5 δις. ευρώ τη διετία.
Ο επικεφαλής του ταμείου, Klaus Regling, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη έκδοση ομολόγου του EFSF θα αποκαταστήσει την σταθερότητα στις αγορές ομολόγων και θα προστατεύσει το ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τέλος ειδικά την Ελλάδα, όπως είναι ήδη γνωστό, επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα, καθώς μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου συμφώνησε στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Πηγή: Reuters