Στο «κόκκινο» και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2001 19:45
UPD:19:50

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν στους επενδυτές οι εταιρείες οι GKN Plc., Degussa AG και Serono SA.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά τη νέα σημαντική πτώση των δεικτών στη Wall Street που αποδόθηκε στη μεγάλη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/30/173606.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,62% και έκλεισε στις 5.003,6 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.251,93 μονάδες με απώλειες 3%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.008 μονάδες μειωμένος κατά 2,15%, ενώ στη Φρανκφούρτη περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,41% και βρίσκεται στις 4.501,6 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της φινλανδικής Nokia υποχώρησε κατά 6,4%, ενώ ανάλογη πτώση σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής Alcatel, η οποία αύριο θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Σε επίπεδα χαμηλότερα από τα χθεσινά έκλεισε και η μετοχή της κορυφαίας ισπανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telefonica.

Μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 9%, κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ σημαντική πτώση σημειώνει και η μετοχή ομοειδούς γερμανικής εταιρείας Infineon Technologies στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η μετοχή της GKN υποχώρησε κατά 8,2%. Η βρετανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων και αεροναυπηγικής, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προσδοκιών. Ανακοίνωσε, επίσης, απολύσεις 1.250 εργαζομένων της (το 3% του συνολικού εργατικού δυναμικού της).

Μεγάλη πτώση (10,6%) σημείωσε και η μετοχή της ελβετικής Serono. Η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την πορεία των κερδών της στο 2001.

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τα χθεσινά διαπραγματεύεται και η μετοχή της Degussa. Η γερμανική βιομηχανία χημικών προέβη στην εκτίμηση ότι τα φετινά λειτουργικά κέρδη της θα είναι «σημαντικά κατώτερα» των αντίστοιχων του προηγούμενου χρόνου.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών με τις μετοχές των Banco Santander Central Hispano SA και HSBC να κλείνουν με απώλειες 5%. Ανάλογη πτώση σημείωσε και η μετοχή της HSBC, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο κορυφαίος -ως προς το ενεργητικό- ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος θα αναγκαστεί να παραγράψει μέρος του δανείου του προς την Αργεντινή.

Με απώλειες 1,5% έκλεισε και η μετοχή της Vivendi. Η γαλλική εταιρεία ΜΜΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ διατήρησε, παράλληλα, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Μικρή πτώση σημειώνει και η μετοχή της Volkswagen παρά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 9,8% φθάνοντας τα 988 εκατομμύρια ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα