ΔΕΣΜΗΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 17:00

Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής, με τις νέες διασυνδέσεις που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στην περιοχή ως το 2020 - 2025, σύμφωνα με Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2010-2014 που εκπόνησε ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Η μελέτη, εκτός από την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων, περιλαμβάνει σειρά έργων για την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου.

Μεταξύ αυτών είναι η αποξήλωση των εναέριων γραμμών που συνδέουν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου με το αντίστοιχο κέντρο στο Ρουφ και η αντικατάστασή τους από υπόγεια κυκλώματα.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, δεδομένου ότι οι γραμμές μεταφοράς διέρχονται μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές τα έργα που προγραμματίζονται «θα συμβάλουν σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των γειτονικών περιοχών και θα μειώσουν δραστικά την αισθητική και περιβαλλοντική (λόγω της μείωσης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) όχληση».

Η μελέτη επιμένει πάντως την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του ΚΥΤ Αργυρούπολης, που έχει μπλοκαριστεί από τοπικές αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς διασυνδέσεις η μελέτη προβλέπει την πόντιση και δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τη χώρα μας με την Ιταλία, εκτιμώμενου κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ και η κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα - Μαρίτσα).

Κεντρικό στοιχείο της μελέτης είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, που θα επιτρέψει αφενός την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών και αφετέρου τη διακοπή λειτουργίας των πολυδάπανων και ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων. Μέχρι στιγμής, μόνο η Άνδρος κα η Τήνος συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα μέσω Εύβοιας.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση που υπέγραψαν φέτος τον Ιανουάριο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας και Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Σχετικά με τις δυνατότητες απορρόφησης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως αιολικά) η μελέτη αναφέρει ότι για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος μπορούν να ενταχθούν μονάδες συνολικής ισχύος 5500 μεγαβάτ.

Τέλος, οι προβλέψεις του ΔΕΣΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση 2 % το 2011 και το 2012, μετά από υποχώρηση τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα