Έρευνα: Η αφήγηση ιστοριών ωφέλιμη για τους υπερτασικούς

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 17:32
UPD:17:37

Η αφήγηση ιστοριών έχει ευεργετική δράση στους υπερτασικούς, υποστηρίζει νέα έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και το Bedford VA Medical Center υπό την επίβλεψη του δόκτορος Τόμας Χιούστον.

Οι επιστήμονες εξέτασαν με ποιο τρόπο η προβολή βίντεο, στην οποία υπερτασικοί ασθενείς αφηγούνται τις περιπέτειες της υγείας τους, βοήθησε σε μια άλλη ομάδα ασθενών με υψηλή πίεση να θέσουν υπό έλεγχο την πάθησή τους για αρκετούς μήνες.

Το ενδιαφέρον του Χιούστον τράβηξαν διάφορες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ιατρών, κυρίως φέρνοντας σε επαφή άτομα με παρόμοιο ιατρικό ιστορικό.

Η πίεση είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η νοητική κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, παρά τη χορήγηση φαρμάκων.

Παρότι η έρευνα δεν εξηγεί τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η αφήγηση ιστοριών στους ασθενείς είναι ευεργετική, ο δρ Χιούστον υποψιάζεται ότι ακούγοντας την ιστορία άλλων ανθρώπων, οι ασθενείς κινητοποιούνται καταρχάς στο να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους και, κατά δεύτερον, στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και του προγράμματος άσκησης ή διατροφής που συστήνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα