Γ. Μανιάτης: Η χώρα μας έχει κρυμμένες υπεραξίες

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 20:17
UPD:20:20

Η χώρα μας έχει κρυμμένες υπεραξίες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για να ξεφύγει από την κρίση, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ορυκτό πλούτο της χώρας, η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι σε τρέχουσες τιμές φθάνει τα 40 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας STAT BANK, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε παράλληλα ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες στο χώρο των υδρογονανθράκων. «Άλλωστε για το σκοπό αυτόν δημιουργείται ειδικός φορέας που θα αναλάβει την προσπάθεια», είπε ο κ. Μανιάτη.

Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει η οικονομία με ανταγωνιστικούς όρους υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εξήγγειλε δύο νέες πρωτοβουλίες της συνομοσπονδίας. Η πρώτη αφορά στην ενημέρωση των εμπόρων όλης της χώρας για τις δυνατότητες που έχουν να στραφούν στο χώρο των εξαγωγών. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή των 288 εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας. Θα καλύπτει όλο των φάσμα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσει ένας επιχειρηματίας προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί εκτός των ελληνικών συνόρων (διαδικασίες με τα τελωνεία, μάρκετινγκ, εξασφάλιση πληρωμών κτλ.).

Η δεύτερη σχετίζεται με το θεσμικό πλαίσιο. Η συνομοσπονδία είναι έτοιμη θα θέσει μια σειρά από ζητήματα στην πολιτεία. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κορκίδης, το θέμα δεν αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά όλο το πλέγμα των διατάξεων που καθορίζουν σήμερα το τοπίο στο χώρο του εμπορίου, μεταξύ των οποίων το καθεστώς των προσφορών και η λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των outlets.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η αδικαιολόγητη κατήφεια και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. Τόνισε ωστόσο ότι το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε σειρά στοχευμένων δράσεων προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ πρότεινε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την τρόικα τη διάθεση από πλευράς της κονδυλίων προκειμένου να προχωρήσουν κρίσιμες επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα