ΗΠΑ: Ζητούνται άτομα για την κάλυψη... «πράσινων» θέσεων εργασίας

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 10:09

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλού άνθρακα θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς.

Κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο, ένα πρωτοποριακό ίδρυμα άνοιξε αυτήν την εβδομάδα τις πύλες του σε περίπου 200 σπουδαστές. Λέγεται Ινστιτούτο "Ecotech" και, σύμφωνα με τους εμπνευστές του είναι η πρώτη σχολή στη χώρα που προετοιμάζει τους σπουδαστές της ώστε να καλύψουν «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια και προσφέρει διπλώματα σε τομείς όπως η περιβαλλοντική τεχνολογία, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βιώσιμη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Αποφοιτώντας, οι σπουδαστές έχουν μεγάλες πιθανότητες να απορροφηθούν σε επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες άλλωστε συνέβαλαν στο σχεδιασμό του πιστοποιημένου προγράμματος.

Όσο για τις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το ινστιτούτο, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι εξίσου «πράσινες»: στη στέγη έχει τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα καθώς και ανεμογεννήτριες, στις τάξεις υπάρχουν αισθητήρες κίνησης που ρυθμίζουν το φωτισμό, ενώ στους χώρους στάθμευσης υψώνονται «ηλιακά δέντρα», τα οποία όχι μόνο παράγουν καθαρή ενέργεια για τις ανάγκες της σχολής, αλλά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εκπαιδεύοντας τους σπουδαστές στην κατασκευή και στη συντήρησή τους.

Ο δρόμος για την ανάκαμψη περνά από την «πράσινη» απασχόληση

Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, στα τέλη του 2007, έως σήμερα εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους. «Πολλές από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν δεν θα αναπληρωθούν», δήλωσε στο CNN ο μέχρι πρότινος κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα Λάρι Σάμερς. «Κάποιες από αυτές όμως θα αναπληρωθούν σε νέους κλάδους.»

Ο Σάμερς είχε πιθανότατα κατά νου και τον κλάδο της καθαρής ενέργειας καθώς, όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα πολλών πρόσφατων ερευνών, η δημιουργία «πράσινων» θέσεων απασχόλησης, θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλού άνθρακα θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να επενδύσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια στην «πράσινη» ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα βρουν δουλειά, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα