Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά φυσικού αερίου.
Η υπόθεση για την οποία παραπέμπεται η ΔΕΠΑ στην αρχή ανταγωνισμού αφορά την τροφοδοσία της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (ΑλτΕ), η οποία έκανε και την αρχική προσφυγή στη ΡΑΕ.
Η Αρχή απέρριψε μεν την καταγγελία της ΑλτΕ, κρίνοντας ότι «δεν διαπιστώνεται παράβαση από τη ΔΕΠΑ των δικαιωμάτων της Αλουμίνιον της Ελλάδος», έκρινε ωστόσο σκόπιμο να την παραπέμψει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί αν η συμπεριφορά της ΔΕΠΑ συνιστά καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.
Σημειώνεται ότι το 2008 η ΑλτΕ είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, η οποία για να καλύψει τις ανάγκες του πελάτη της είχε δεσμεύσει την απαιτούμενη χωρητικότητα στον αγωγό, που τροφοδοτεί τις εγκαταστάσεις της ΑλτΕ.
Η ΑλτΕ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς (που της δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύεται αέριο και από άλλες πηγές, εκτός ΔΕΠΑ), δέσμευσε για τον εαυτό της τη χωρητικότητα του αγωγού για το διάστημα 5 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου 2010. Ζήτησε ωστόσο από τη ΔΕΠΑ να της προμηθεύσει αέριο για την εβδομάδα 20 - 26 Ιουλίου. Η ΔΕΠΑ αρνήθηκε, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν διέθετε πλέον την απαιτούμενη μεταφορική ικανότητα στον αγωγό.
Η ΑλτΕ αντιπρότεινε να υποβάλει εκ νέου αίτηση η ΔΕΠΑ για δέσμευση της μεταφορικής ικανότητας ή εναλλακτικά να αποδεχθεί την εκχώρησή της από την ίδια. Η ΔΕΠΑ έθεσε ως όρο για την προμήθεια της ΑλτΕ να υπογραφεί νέο ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ των δύο πλευρών και η υπόθεση κατέληξε στη ΡΑΕ.
Σύμφωνα πάντως με το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, η ΔΕΠΑ είχε τη δυνατότητα να ανακτήσει την απαιτούμενη μεταφορική ικανότητα στον αγωγό, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ΑλτΕ, όχι όμως και την υποχρέωση να το κάνει.
Όπως επισημαίνει εξάλλου η ΡΑΕ, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ