Merit: Θα συνεχιστεί η έντονη μεταβλητότητα στο Χ.Α.

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 15:20
UPD:15:53

Η έντονη μεταβλητότητα στο Χ.Α. θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, εκτιμά η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την χρηματιστηριακή αγορά.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η δημιουργία μιας στήριξης στις 1350 μονάδες, αλλά «είναι πρόωρο να πούμε ότι στα επίπεδα των 1350 μονάδων έλαβε τέλος το μεσοπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που ξεκίνησε στις 1543 μονάδες (στις 10/12/2010) ή πόσο μάλλον το μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2009 (2932 μονάδες -15/10)».

Σύμφωνα με τη Merit, σημαντική περιοχή για τη διατήρηση της ανόδου είναι οι 1450 μονάδες (ΚΜΟ των 30 ημερών), ενώ η πρόσφατη διάσπαση των 1475 μονάδων μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για κίνηση προς τα υψηλά 1,5 μήνα. Δεν αποκλείεται πάντως η επιστροφή στα πρόσφατα χαμηλά, ειδικότερα αν δεν επιτευχθεί η σταθεροποίηση των spreads και οι τράπεζες δεχθούν νέες πιέσεις.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η Merit αναφέρει πως σημαντικό γεγονός αποτελεί η διαφαινόμενη οριστικοποίηση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων (π.χ. μείωση του επιτοκίου) είναι πλέον ορατό ενδεχόμενο και η ημερομηνία εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου οριστικοποιήθηκε.

Για τη σημαντική τέταρτη δόση του δανείου το κλιμάκιο της τρόικας έρχεται στην Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου με σκοπό τον έλεγχο προόδου των ως τώρα μεταρρυθμίσεων και την προτροπή για καινούριες.

Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν σε μια σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads που υποχώρησαν προς τις 800 μονάδες. Ζητούμενο πλέον είναι η σταθεροποίηση τους, αν δεν είναι δυνατόν να μειωθούν περαιτέρω, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από το Eurogroup, καθώς από τη Δευτέρα ακολουθούν ανοδική πορεία.

Όσον αφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch σε ΒΒ+, η Merit σημειώνει ότι αυτή είχε προεξοφληθεί εν πολλοίς από την αγορά που αντέδρασε ψύχραιμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης από τη Moody's (τρέχουσα αξιολόγηση Ba1) που θα μετατοπιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η άντληση 650 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο μέσω τρίμηνων εντόκων την Τρίτη με επιτόκιο 4,1% δεν μπορεί να κριθεί αποτυχημένη, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Στον τομέα των τραπεζών, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων πέντε ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα των Εθνικής, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Αγροτικής μετά την υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Merit, το γεγονός ότι ο οίκος υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών σε “BB+”, από “BBB-“ και τη βραχυπρόθεσμη σε B, από F3 πριν, δεν προκάλεσε έκπληξη αλλά δημιούργησε κάποιες πιέσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης στους τραπεζικούς τίτλους.

Παράλληλα, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης του δικαιώματος αύξησης της Τράπεζας Πειραιώς με το δικαίωμα να δέχεται αναμενόμενες πιέσεις στις τέσσερις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα