Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί αναδιάρθρωσης χρέους

«Φουντώνουν» τα σενάρια στον γερμανικό Τύπο
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 14:20
UPD:21:37

«Αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι γερμανικές εφημερίδες για συζητήσεις στην Ε.Ε. με θέμα την αναδιάρθρωση.

Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διέψευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την επαναφορά τους στη δημοσιότητα από τον γερμανικό Τύπο.

«Αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι γερμανικές εφημερίδες για συζητήσεις στην Ε.Ε. με θέμα την αναδιάρθρωση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Α. Αλταφάζ: Ανοησίες τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Τα σενάρια περί προετοιμασίας σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε διαψεύσει και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία προέβη εκ νέου σε διάψευσή τους. «Συμμερίζομαι με σθένος την άρνηση της Γερμανίας», ανέφερε ο Αλταφάζ.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μετά το 2013, όταν θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ.

Τις φήμες για αναδιάρθρωση απέρριψε σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους»

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους»

«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δεν χρειάζεται προς το παρόν ενίσχυση.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ ήρθαν εν μέσω έντονης φημολογίας, προερχόμενης κυρίως από τον γερμανικό Τύπο, για σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Die Zeit», που ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της μέσω του EFSF, οι Financial Times Deutschland κάνουν σήμερα λόγο για σχέδια μερικής διαγραφής χρέους.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος του χρέους τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται, μάλιστα, ότι συζήτησαν την ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το EFSF ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αυτά τα κράτη που θα χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του χρέους και τη μείωση των υποχρεώσεων τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε χθες το δημοσίευμα της «Die Zeit», τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν εξετάζει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους»

«Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε από την πλευρά του πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του διά του συμβούλου του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων Ντέιβιντ Χόλεϊ επανέλαβε την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επανέλαβε επίσης τη θέση του Ταμείου υπέρ της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ στην Ελλάδα.

«Υποστηρίζουμε μια πιο μακρά περίοδο αποπληρωμής για το ελληνικό πρόγραμμα η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη μετατροπή του σημερινού δανείου σε Extended Fund Facility (διαδικασία μακράς αποπληρωμής)» τόνισε ο κ. Χόλεϊ και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Φυσικά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις και εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλειμμένα δηλώσει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, και συμφωνούμε μαζί της».

Πάντως, ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo έχει άλλη άποψη. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υποστήριξε πως η χώρα μας δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και θα πρέπει να συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες σε αναδιάρθρωσή του. «Όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσει αυτό, τόσο το καλύτερο για τα εμπλεκόμενα μέρη» σημείωσε.

Διαφωνίες για το ευρωπαϊκό «πακέτο» διάσωσης

Την ίδια στιγμή, στις διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ από τη μια πλευρά και της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας από την άλλη, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μίας συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρώπης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η διαφωνία για το σχέδιο διάσωσης αναστατώνει την Ευρώπη», αναφέρει ότι επικεφαλής της μίας πλευράς που έχει σχηματισθεί είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συμμάχους την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ επικεφαλής της άλλης πλευράς είναι η Γερμανία, με συμμάχους την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Γ. Πεταλωτής: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε όσα ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες, «από τις ίδιες», όπως είπε, «λίγο -πολύ, πηγές, που μας χρεοκοπούν εδώ και 15 μήνες, ανά κάθε εβδομάδα».

«Προχωράμε μεθοδικά με σχέδιο και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους και επιτυγχάνουμε», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής, διευκρινίζοντας ότι «παρά την εμμονή κάποιων δεν ισχύει, σε καμία περίπτωση, αυτή η παραφιλολογία, η οποία ανακυκλώνεται προφανώς για λόγους και σκοπούς που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν». «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Στο γ' τρίμηνο τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης

Στο τρίτο τρίμηνο του έτους βλέπει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Νομίζω ότι στο τρίτο τρίμηνο θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο Reuters. «Έχουμε ένα νέο θαύμα, τις εξαγωγές, που σημείωσαν μια πολύ μεγάλη αύξηση κατά 8% πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός προέβλεψε εξάλλου ότι ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, θα ανακάμψει μετά την ύφεση των δύο προηγούμενων ετών, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένεται να αρχίσουν να επισκέπτονται και πάλι την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι μετά τη βελτίωση των οικονομικών τους και τον βαρύ χειμώνα. Όπως σημείωσε, ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό έχει εκδηλώσει και η Κίνα.

Η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ που χορηγούν στην Ελλάδα τα έκτακτα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, εκτιμούν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και ότι θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

ΛΑΟΣ: Να υπάρξει «βελούδινη επιμήκυνση»

Να υπάρξει «βελούδινη επιμήκυνση» ζητεί ο ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως «όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει επιμήκυνση όλου του χρέους, θα είμαστε υποχείρια των διεθνών κερδοσκόπων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα