Συνεχίζεται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 12:02

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με πρωταγωνιστές τους κλάδους των ασφαλειών, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.267 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.455 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,18% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.793 μονάδες καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,52%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 blue chips ενισχύεται κατά 1,01% και έχει φθάσει τις 2.764,69 μονάδες.

Μεγάλη άνοδο (10%) σημειώνει η μετοχή του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Aviva μετά την είδηση ότι τα κέρδη του στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της Aviva στο εν λόγω χρονικό διάστημα έφθασαν τα 979 εκατ. λίρες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στα 956 εκατ. λίρες.

Αξιόλογα κέρδη (4,22%) καταγράφει και η μετοχή της France Telecom. H γαλλική εταιρείας προέβη σε συμφωνία για την πώληση του τμήματος της ολλανδικής καλωδιακής τηλεόρασης Casema που κατέχει στην Leberty Media Corp. αντί του ποσού των 750 εκατ. ευρώ (733 εκατ. δολ.). Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίου για τη μείωση των περιουσιακών της στοιχείων κατά 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2002.

Μικρή άνοδο (1,56%) σημειώνει και η μετοχή της BNP Paribas. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/01/235011.htm . Ωστόσο, η μείωση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντιθέτως, σημαντική πτώση (4,06%) σημειώνει η μετοχή της βρετανικής Barclays μετά την είδηση ότι τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001 και διαμορφώθηκαν στα 1,75 δισεκ. λίρες.

Απώλειες καταγράφει και η μετοχή του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz, ο οποίος χθες το απόγευμα ότι δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του στην τρέχουσα χρήση. Μετά τη χθεσινή προειδοποίηση, η Merrill Lynch αναθεώρησε την αρχική της εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη του γερμανικού ομίλου στα 2 δισεκ. ευρώ από 3,1 δισεκ. ευρώ.

Τέλος, αποθαρρυντικά ήταν για μία ακόμη φορά τα νέα για την οικονομία, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Οπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική στατιστική υπηρεσία Insee, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο -17 τον Ιούλιο, από -13 τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πτώση του δείκτη στο -14.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 9% -στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών- από 8,9% το Μάιο.

Εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία επιβραδύνεται, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκιά τους για ένατο κατά σειρά μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα