ΟΑΕΔ: Αύξηση 4,16% των ανέργων το Δεκέμβριο

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 09:57
UPD:16:06

Αύξηση της τάξεως του 4,18%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε η ανεργία τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού φθάνουν τους 653.552.

Αύξηση της τάξεως του 4,18%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε η ανεργία τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού φθάνουν τους 653.552.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 277.904 (αυξημένοι κατά 71.125 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον κλάδο των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων.

Οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 11,42% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 29.703 (μειωμένες κατά 5,92% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 (μειωμένες κατά 48,79% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 60.476, το 50,88% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -3,78% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 (62.852) και μειωμένο κατά -34,03% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (91.669).

ΝΔ: Η κυβερνητική πολιτική γιγαντώνει την ανεργία

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία του Δεκεμβρίου, άσκησε εκ μέρους της ΝΔ ο υπεύθυνος του τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος.

«Περισσότεροι από ένας στους τρεις νέοι μας είναι άνεργοι. Η κυβερνητική πολιτική, μειώνει σταθερά την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό, γιγαντώνει την ανεργία. Επιβάλλει θυσίες στους συμπολίτες μας χωρίς αντίκρισμα. Στερεί την ελπίδα και την προοπτική από την οικονομία και την κοινωνία», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, υιοθετώντας τις σχετικές προτάσεις της ΝΔ.

ΛΑΟΣ: Σε λίγο ένας στους δύο θα είναι άνεργος

«Όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να βάλει μπρος τις “μηχανές” της ανάπτυξης, τόσο η ανεργία θα καλπάζει. Σε λίγο 1 στους 2, θα είναι άνεργος», σχολίασε με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατεδαφιστικές πολιτικές για τα εργασιακά

Για κατεδαφιστικές πολιτικές που, όπως εκτίμησε, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας κατηγόρησε την κυβέρνηση το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης.

«Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις εργαζομένων, ο πρόσφατα ψηφισμένος πολυνόμος που κατέστρεψε τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, έχουν αποθρασύνει πολλούς εργοδότες, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρούν, είτε σε πογκρόμ μαζικών απολύσεων, είτε υπό την απειλή της απόλυσης σε δραστικές μειώσεις μισθών και περικοπές δικαιωμάτων μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Στρατούλης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα