Aπώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 15:38

Πτωτικά κινούνται αυτή την ώρα οι περισσότεροι δείκτες στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Έντονες πιέσεις δέχεται ο πετρελαϊκός κλάδος μετά τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των ομίλων Exxon Mobil και Royal Dutch/Shell.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 1,47% και βρίσκεται στις 4.183 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 3.372,14 μονάδες μειωμένος κατά 1,27%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 χάνει 1,52% και βρίσκεται στις 2.695 μονάδες. Εξαίρεση αποτελεί ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος ενισχύεται κατά 0,31% και έχει φθάσει τις 3.711,78 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του αγγλο-ολλανδικού ομίλου Royal Dutch/Shell, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη του στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται επίσης οι μετοχές των εταιρειών TotalFinaElf και BP.

Στον αντίποδα, σημαντική άνοδο εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Aviva μετά την είδηση ότι τα κέρδη του στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της Aviva στο εν λόγω χρονικό διάστημα έφθασαν τα 979 εκατ. λίρες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στα 956 εκατ. λίρες. Η μετοχική της τιμή ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 12,24%.

Ανοδικά εξακολουθεί να κινείται και η μετοχή της France Telecom. H γαλλική εταιρεία προέβη σε συμφωνία για την πώληση του τμήματος της ολλανδικής καλωδιακής τηλεόρασης Casema που κατέχει στην Leberty Media Corp. αντί του ποσού των 750 εκατ. ευρώ (733 εκατ. δολ.). Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίου για τη μείωση των περιουσιακών της στοιχείων κατά 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα