Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 19:00
UPD:19:12

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και τη συνακόλουθη απότομη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Institute for Supply Management (ISM), που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε τον Ιούλιο στις 50,5 μονάδες παραμένοντας οριακά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης. Τον Ιούνιο ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 56,2 μονάδες. Οι αναλυτές πτώση του δείκτη στις 55 μονάδες τον Ιούλιο.

«Η επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας μάς δείχνει ότι θα έχουμε πολύ βραδεία ανάπτυξη και ότι θα συνεχιστεί η αδυναμία στις κεφαλαιουχικές δαπάνες», δήλωσε ο Κρις Λόου, επικεφαλής οικονομολόγος στην FTN Financial.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 20.000 φθάνοντας τις 387.000. Η αύξηση αυτή -η πρώτη μετά από τρεις εβδομάδες- ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη χθεσινή είδηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/01/234936.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.045,3 μονάδες μειωμένος κατά 4,73%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.240,71 μονάδες με απώλειες 5,11% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.600,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,98%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,35% και βρίσκεται στις 3.576 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των ομίλων Exxon Mobil και Royal Dutch/Shell. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη της Exxon Mobil μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, ο αγγλο-ολλανδικός όμιλος Royal Dutch/Shell ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη του στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Oι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch, Shell και ΤotalFinaElf κατέγραψαν απώλειες άνω του 6% η κάθε μία.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας επηρεαζόμενες αρνητικά από τη μεγάλη πτώση ομοειδών μετοχών στη Νέα Υόρκη.

Έντονες ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Qualcomm Inc. σε «διακράτηση» από «αγορά» επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν διαφαίνεται αισθητή βελτίωση στις προοπτικές της εταιρείας στην επόμενη χρήση.

Η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε παράλληλα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία της εταιρείας λογισμικού Adobe Systems στην τρέχουσα και στην επόμενη χρήση.

Οι μετοχές των εταιρειών Philips και Nokia υποχώρησαν κατά 7,14% και 7,24% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες (4,08%) κατέγραψε και η μετοχή της France Telecom παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σημείωνε αξιόλογη άνοδο.

H γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι προέβη σε συμφωνία για την πώληση του τμήματος της ολλανδικής καλωδιακής τηλεόρασης Casema που κατέχει στη Leberty Media Corp. αντί του ποσού των 750 εκατ. ευρώ (733 εκατ. δολ.). Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίου για τη μείωση των περιουσιακών της στοιχείων κατά 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2002.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στο τέλος των συναλλαγών είναι το γεγονός ότι από τις 50 μετοχές που συγκροτούν το δείκτη DJ Stoxx μόνο τρεις έκλεισαν με κέρδη.

Ανάμεσα σ' αυτές συγκαταλέγεται η μετοχή του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Aviva, η οποία έκλεισε με άνοδο 9,41% μετά την είδηση ότι τα κέρδη του στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη της Aviva στο εν λόγω χρονικό διάστημα έφθασαν τα 979 εκατ. λίρες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθούν στα 956 εκατ. λίρες. Η μετοχική της τιμή ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 12,24%.

Τέλος, η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα για ένατο κατά σειρά μήνα τα επιτόκιά της http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/01/235084.htm πέρασε απαρατήρητη, καθώς ήταν αναμενόμενη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα