Κ. Λαγκάρντ: Μακροπρόθεσμη επιλογή η έκδοση ευρωομολόγου

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 09:10
UPD:10:11

«Εάν αρχίσουμε να εκδίδουμε ευρωομόλογα, αυτό που θα κάνουμε στην πράξη είναι ότι θα αποδυναμώσουμε την ισχύ ορισμένων μελών, χωρίς να έχουμε επιτύχει οικονομική ολοκλήρωση και σταθεροποίηση», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ως μακροπρόθεσμη επιλογή, την οποία θα μπορούσαν να εξετάσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνο όταν θα έχουν επιτύχει μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, χαρακτηρίζει την έκδοση ευρωομολόγων η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, την οποία έχει προωθήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, έχει απορριφθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

«Εάν αρχίσουμε να εκδίδουμε ευρωομόλογα, αυτό που θα κάνουμε στην πράξη είναι ότι θα αποδυναμώσουμε την ισχύ ορισμένων μελών, χωρίς να έχουμε επιτύχει οικονομική ολοκλήρωση και σταθεροποίηση», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

«Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε αυτό πρώτα. Στη συνέχεια μπορούμε να σκεφτούμε τα ευρωομόλογα», ανέφερε η γαλλίδα ΥΠΟΙΚ, ενώ ερωτηθείσα για το εάν τα ευρωομόλογα αποτελούν επιλογή μακροπρόθεσμα, απάντησε: «Εάν έχουμε σταθεροποιήσει τα θεμέλια».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη, θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος γύρος τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα πρέπει να είναι «περισσότερο αξιόπιστα» σε σχέση με τα τεστ του πρώτου γύρου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ελπίζει πως αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Ως προς τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας στο 6,6% του ΑΕΠ το 2011, η υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θεωρεί απόλυτο και αμετακίνητο στόχο. Κατά την εκτίμησή της το έλλειμμα βρισκόταν στο 7,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.

«Πρέπει να επιτύχουμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι, όχι μόνο θα ανανεώσουμε τα μέτρα που λάβαμε το 2010, αλλά, εάν χρειασθεί, θα λάβουμε συμπληρωματικά μέτρα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα