Συνεχίζεται η πτώση στη Wall Street

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2001 20:49
UPD:20:51

ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθούν να καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέας Υόρκη μετά τη σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις διαφόρων επενδυτικών οίκων για τις επιδόσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

Μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, το ερευνητικό κέντρο Conference Board ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 85,5 -στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1994- από 97 που ήταν το Σεπτέμβριο.

Η πτώση αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν υποχώρηση του εν λόγω δείκτη στο 95,5, και αποδόθηκε στις μαζικές απολύσεις που εξήγγειλαν δεκάδες εταιρείες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα θα δείξουν περαιτέρω επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας. Αύριο θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, την Πέμπτη τα στοιχεία για τη μεταποιητική παραγωγή Οκτωβρίου και την Παρασκευή η ανεργία για τον ίδιο μήνα.

Αυτή την ώρα (20:45'), ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,02% και βρίσκεται στις 9.175,12 μονάδες, ο Standard & Poor's στις 1.067,27 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,02% και ο Nasdaq στις 1.682,29 μονάδες μειωμένος κατά 1,01%.

Μεγάλη πτώση, της τάξεως του 3,9%, σημειώνει η μετοχή της Philip Morris. Αναλυτής της Goldman Sachs προέβη στην εκτίμηση ότι τα κέρδη της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας θα μειωθούν τον επόμενο χρόνο. Ανάλογες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Juniper Networks μετά την υποβάθμισή της από τη Μerrill Lynch.

Μεγαλύτερη (5,28%) πτώση σημειώνει η μετοχή της Qualcomm. Η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την εκτίμησή της για τα κέρδη της στην επόμενη χρήση.

Πτωτικά κινείται και σήμερα η μετοχή της Boeing. Ο αμερικανικός κολοσσός αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για τις πωλήσεις του στο 2002 σε 55 δισ. δολάρια από 56 δισ. δολάρια μετά την είδηση ότι το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανέθεσε στη Lockheed Martin την παραγωγή των νέων μαχητικών JSF.

Η μετοχή της Verizon Communications υποχωρεί κατά 1,35%. Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών επικαλούμενη τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τις πωλήσεις της στην επόμενη χρήση.

Οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Αργεντινής να είναι συνεπής ως προς τις δόσεις αποπληρωμής δανείων της ασκούν και σήμερα πιέσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Η μετοχή της Citigroup υποχωρεί κατά 1,3%.

Αντιθέτως, η μετοχή της Procter & Gamble ενισχύεται κατά 1,5% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα