ΔΝΤ: Υψηλότερες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Αναθεωρήθηκε στο 4,4% για το 2011
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 09:52
UPD:09:58

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2011, επικαλούμενο τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις ΗΠΑ και των αμετάβλητων προβλέψεων για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 4,4%, έναντι 4,2% που προέβλεπε προηγουμένως, κυρίως χάρη στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ σε 3% από 2,3%.

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του με τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», ο διεθνής οργανισμός αποδίδει την αναθεώρηση αυτή στην απόφαση της Ουάσινγκτον για διετή παράταση της ισχύος των φορολογικών μειώσεων που αποφασίσθηκαν το 2001 και το 2003, γεγονός που θα προσθέσει μισή εκατοστιαία μονάδα ανάπτυξης κατά το 2011.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι προβλέψεις αυτές, εξηγεί το ΔΝΤ, προϋποθέτουν ότι τα πολιτικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ θα επιτύχουν την ανάσχεση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία στην περιφέρεια της ζώνης, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά η παγκόσμια ανάκαμψη.

Η συνέχιση μίας οικονομικής ανάπτυξης σχετικά υψηλής στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι «η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων» της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι προβλέψεις παραμένουν σχετικά σταθερές, 9,6% για την Κίνα, 8,4% για την Ινδία και 4,5% για τη Βραζιλία.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πάντως τις αναδυόμενες οικονομίες για τον κίνδυνο «υπερθέρμανσής» τους εξαιτίας του πληθωρισμού στις τιμές των πρώτων υλών, της συρροής ξένων κεφαλαίων και της υποτίμησης ορισμένων νομισμάτων.

Σε επίπεδα - ρεκόρ η ανεργία το 2010

Εν τω μεταξύ, σε επίπεδα ρεκόρ παρέμεινε η ανεργία παγκοσμίως το 2010, με συνολικά 205 εκατομμύρια ανέργους, και αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2011, κυρίως στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ).

Στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο το 2011, το ΔΤΕ αποκαλύπτει ότι το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το 2010 στο 6,2%, έναντι 6,3% το 2009, παρά την ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Το 2011 θα είναι πολύ πιθανό η τρίτη συνεχής χρονιά με την παγκόσμια ανεργία να πλήττει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ανθρώπους», ένα επίπεδο ρεκόρ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα Απασχόλησης του ΔΓΕ, Ζοζέ Μανουέλ Σαλαζάρ-Ξιρινάτς, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να ανέλθει στα 203,3 εκατομμύρια, δηλαδή ένα ποσοστό 6,1%, το 2011.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα