Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 05:47
UPD:06:28

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 10 εβδομάδων διατηρήθηκε το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων την Τετάρτη, πριν από την ανακοίνωση της Federal Reserve η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για στήριξη της ανάπτυξης. Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την περικοπή των εξόδων μέσα στην επόμενη πενταετία, κάτι που αναμενόταν από τις αγορές, αλλά και τη μείωση του εθνικού χρέους. Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε κατά την αρχική του διαπραγμάτευση 0,5%, χάνοντας μέρος των κερδών χθεσινού ράλι κατά 1%. Αντιθέτως ελαφρά άνοδο σημείωναν οι λοιπές ασιατικές μετοχές.

Ο δείκτης MSCI των ασιατικών μετοχών, εκτός της Ιαπωνίας, σημείωνε άνοδο 0,3%. Από την έναρξη του έτους ο περιφερειακός δείκτης είχε χαμηλότερες επιδόσεις από τον MSCI World Index, o οποίος έχει σημειώσει άνοδο περίπου 2%.

Η αίσθηση ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα διατηρήσει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ώθησε το ευρώ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,367 ανά δολάριο, κατά τι χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών πλέον του 1,37, στα οποία αναρριχήθηκε κατά ένα μέρος και από τις ασιατικές αγορές ομολόγων στη δημοπρασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Μια δέσμευση της Fed, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, για συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ., ενδέχεται να ωθήσει ακόμη υψηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυητές.

Το αμεριακανικό αργό πετρέλαιο σημείωνε άνοδο 15 σεντς φθάνοντας στα 86,32 δολ. το βαρέλι, θέτοντας τέλος στις συνεχείς απώλειες έξι ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων οι τιμές του υποχώρησαν περίπου 6%.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός στα 1.333,90 δολ. η ουγγιά, μετά τη μείωση της ζήτησης των επενδυτών καθώς η βελτίωση της οικονομικής προοπτικής περιορίζει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα