Καμία αναφορά από Μέρκελ, Μπαρόζο στην ενίσχυση του EFSF

Ζητούν μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 09:33

Την ανάγκη για ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη υπογράμμισαν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις χθεσινές συνομιλίες τους, χωρίς ωστόσο να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ανάγκη για ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη υπογράμμισαν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις χθεσινές συνομιλίες τους, χωρίς ωστόσο να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια δείπνου έξω από το Βερολίνο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας , Μέρκελ και Μπαρόζο «αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση του ευρώ» και συμφώνησαν ότι «η ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη είναι καθοριστικής σημασίας».

Νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει ότι η ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει την κωλυσιεργία, «δείχνοντας» ουσιαστικό το Βερολίνο, το οποίο έχει εναντιωθεί στην ιδέα της αύξησης των πόρων του EFSF.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν βρισκόταν επίσης χθες στη Γερμανία - σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την αντίσταση των Ελεύθερων Δημοκρατών, κυβερνητικού εταίρου της Αγκελα Μέρκελ, ως προς την προοπτική ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βέστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, η δημοτικότητα του οποίου έχει σημειώσει πρόσφατα πτώση, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Όλι Ρεν ότι δεν επείσθη για την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του ταμείου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα