Ifo: Προτιμότερη λύση για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 11:56
UPD:13:23

Την άποψή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της επανέλαβε ο διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, αντικρούοντας το σενάριο δανειοδότησης της χώρας από το EFSF για επαναγορά του χρέους της.

«Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη», υποστηρίζει ο κ. Ζιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο γερμανός οικονομολόγος αντιτάσσεται στα σχέδια των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα «πρόκειται ξανά για την έκδοση ευρωομολόγων με νέο όνομα και νέα αιτιολόγηση, πρόκειται για κοινοτικοποίηση των παλιών χρεών». Προσθέτει δε ότι ο μηχανισμός του Λουξεμβούργου δανείζεται τα χρήματα «στο δικό μας όνομα, εμείς πρέπει να εγγυηθούμε και εν τέλει να πληρώσουμε».

Προτρέπει, παράλληλα, την Ελλάδα «να φορολογήσει επιτέλους τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη [αγορά], είτε να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Ζιν εμφανίζεται επικριτικός και έναντι της Ε.Ε. όσον αφορά στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Μάιο του 2010, για να αποκρούσει η Ευρώπη την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας, «αντί να παραβιάσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να απαγορευτούν ακάλυπτες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων».

Γερμανία: Υπό όρους η μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα, Ιρλανδία

Το Βερολίνο θα δεχόταν υπό όρους τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Ασμουσεν.

Όπως είπε, η μείωση των επιτοκίων θα είναι δυνατή, μόνο αν οι χώρες της ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να κατοχυρώσουν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στο σύνταγμά τους.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν όροι, με τους οποίους η Γερμανία θα δεχόταν χαμηλότερα επιτόκια, ο κ. Ασμουσεν ανέφερε: «Ναι, υπάρχει τώρα ένα συγκεκριμένο περιθώριο επιτοκίου στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή στο δάνειο για την Ελλάδα. Μπορούμε να εξετάσουμε αυτό (σ.σ.: τη μείωση του επιτοκίου), αν ταυτόχρονα οι χώρες θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν να κατοχυρωθεί συνταγματικά ένα είδος εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου».

Όπως παρατηρεί το Reuters, η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του «φρένου στο χρέος», τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις.

Η Γερμανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ανθίσταται στις πιέσεις να δώσει γρήγορα το «πράσινο φως» σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, εν μέρει λόγω των αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα κρατίδιά της.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει λόγο αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η ισχυρή ζήτηση στη χθεσινή πρώτη έκδοση ομολόγου από το EFSF ενδέχεται να ενισχύσει την άποψη ότι το Ταμείο μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια με μικρό κόστος από τις αγορές και να χρηματοδοτήσει στη συνέχεια την επαναγορά ομολόγων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται στην ΕΕ.

Το Ταμείο πώλησε χθες 5ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ και η ζήτηση που υπήρξε από 500 επενδυτές από όλο τον κόσμο έφθασε τα 44,5 δισ. ευρώ ή 9 φορές μεγαλύτερη. Το κόστος δανεισμού ήταν μόνο μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος για τη Γερμανία. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ζήτηση του ομολόγου από την Ασία, καθώς η Ιαπωνία αγόρασε το 20% της έκδοσης.

«Το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στη στρατηγική που ακολουθείται για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα ποσά από την έκδοση του ομολόγου προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ιρλανδία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα