Αυστραλία: Επιβολή έκτακτου φόρου λόγω των πλημμυρών

Αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 09:37
UPD:09:40

Επιβράδυνση θα παρουσιάσει φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης στην Αυστραλία εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν αρκετές περιοχές της χώρας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ.

«Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας των πλημμυρών», ανέφερε η Γκίλαρντ μιλώντας σήμερα στο National Press Club.

Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν σημειωθούν οι καταστροφικές πλημμύρες, ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 3,25% για το οικονομικό έτος 2010-2011, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Γκίλαρντ, στην καλύτερη περίπτωση το άμεσο κόστος των πλημμυρών για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα ανέλθει σε 5,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας (4,07 δισ. ευρώ). Οι πλημμύρες «ίσως να είναι η δαπανηρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία μας», τόνισε.

Για να καλύψει το κόστος αυτό, η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει έκτακτο φόρο 0,5% στα εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων Αυστραλίας. Από τον φόρο αυτό εξαιρούνται οι εστίες που επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα