Στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 10:12
UPD:11:53

Στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου. Με την άφιξη των κλιμακίων αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρω, αλλά και της καταβολής των 15 δισ. ευρώ της τέταρτης δόσης.

Για κάθε τομέα (δημοσιονομικά, υγεία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικό, απελευθέρωση αγορών, τραπεζικός τομέας, αναμόρφωση του Δημοσίου και στατιστικά στοιχεία) έχουν οριστεί ειδικές ομάδες εργασίας έκθεσης, και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν με τη μορφή έκθεσης στο κλιμάκιο των ελεγκτών που θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ναυτεμπορική, το μόνιμο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα, με επικεφαλής τον κ. Μπομπ Τρα, είχε επισκεφθεί την προηγούμενη Παρασκευή τον υπουργό για να έχει μια πρώτη εικόνα από την ατζέντα των συναντήσεων. Δεν πήρε όμως ούτε ένα ενδεικτικό σχεδιασμό για τα μέτρα ύψους 12,7 δισ. ευρώ της τριετίας 2012 -2014.

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι τα μη κατανεμημένα μέτρα θα συμφωνηθούν μεν, αλλά με ένα γενικό τρόπο με την τρόικα. Θα αναληφθεί μεν η δέσμευση, αλλά χωρίς όμως να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.

Ωστόσο, το κείμενο της αξιολόγησης που θα εκδοθεί από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας περί τα μέσα Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια οι επιμέρους εκθέσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ, δεν θα αξιολογούν μόνο την τέταρτη δόση του δανείου. Θα αποτελούν και πρόκριμα για τη διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια που εγκαθίστανται από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία τόσο για το κλείσιμο του 2010 όσο και για τα δεδομένα του 2011.

Φορολογικός «Καλλικράτης»

Εκτός από τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού, κυρίως στο τμήμα της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία ασφαλιστικά Ταμεία), το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει και τις αλλαγές που σχεδιάζει στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αφού αυτές δεν εντάχθηκαν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φορολογικός «Καλλικράτης», ο οποίος θα έδινε και την εντύπωση ότι προχωρά η ενοποίηση και η κατάργηση ανενεργών υπηρεσιών του Δημοσίου, φαίνεται να αναβάλλεται επ' αόριστον.

Εξέταση των μεταρρυθμίσεων

Θα εξεταστεί επίσης από την αρχή και το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, κυρίως στο αν υπάρχουν οι εγγυήσεις για άρση του συνόλου των περιορισμών που βρίσκονται σήμερα.

Στα γενικότερα θέματα τα κλιμάκια θα ζητήσουν ενημέρωση και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί το 2010 και θα πρέπει φέτος να αποδώσουν αποτελέσματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα