Από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε ημερίδα για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην οικονομία.
Ανέφερε ακόμη πως το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία.
Όπως υπογράμμισε, με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο. Διευκρίνισε πως η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές τράπεζες έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕΠ, μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατά την ομιλία του στην ημερίδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ εκτίμησε πως η τράπεζα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διοχετεύσει περίπου ένα δισ. ευρώ ετησίως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Επιπρόσθετα η ΕΤΕπ, τόνισε ο κ. Σακελλάρης, διεύρυνε το φάσμα των επιχειρήσεων που μπορούν να επωφεληθούν. Πέρα από τις επιχειρήσεις της τάξεως ως 250 εργαζόμενους, δόθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που απασχολούν ως και 3000 εργαζόμενους. Εργάζομαι τώρα ώστε τόσο οι πιστώσεις αυτές, όσο και ο αριθμός των τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε στη χώρα να αυξηθούν περαιτέρω.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες πρωτοβουλιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:
1. Το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα αποτελέσει το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. ευρώ μετρητά. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα:
i. Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», όπου το κράτος συνεισφέρει 400 εκατ. Ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ και μετά από διαγωνισμό θα επιλεγούν τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν 1,2 δισ. ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια σε ΜΜΕ επιχειρήσεις.
ii. Το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες συνολικά ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και έχουν ήδη επιλεγεί για την εφαρμογή του τέσσερις τράπεζες.
iii. Το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ (υπογράφεται εντός των ημερών η σύστασή του.
iv. Το ταμείο JEREMIE, στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, σε αναλογία 50/50 δημόσιοι πόροι του ΕΣΠΑ και χρήματα των τραπεζών. Από 1η Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα πρώτα 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, το πολύ με τριετή λειτουργία. Ακόμη, έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Σε τρεις περίπου μήνες τα ποσά αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.
2. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος με τον οποίο θα προκηρυχθούν ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισ. ευρώ, με φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing.
3. Η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ, με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο ένα πρώτο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), ύψους 2 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.