Πτώση σε κλίμα αβεβαιότητας

Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για ανάκαμψη
Σάββατο, 03 Αυγούστου 2002 00:02
UPD:14:37

ΜΕ ΤΟ χειρότερο τρόπο έκλεισε η εβδομάδα στη Wall Street, διαψεύδοντας τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή του επταήμερου για αρχή ανάκαμψης στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι Αμερικανοί επενδυτές κλονίσθηκαν τελικά από τις διαδοχικές ανακοινώσεις απογοητευτικών οικονομικών στατιστικών, τα οποία ενίσχυσαν την εικόνα μιας οικονομίας που παραμένει στάσιμη και απειλείται από την επανεμφάνιση της ύφεσης υπό την μορφή της «διπλής βουτιάς». Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι μετοχές των Disney, National Semiconductor και ο τομέας λιανικής. Η εκτίμηση της Goldman Sachs για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ δεν είχε αντίκτυπο στην αγορά, όπως είχε για παράδειγμα η υποβάθμιση των προοπτικών του τομέα επεξεργαστών από τη Morgan Stanley. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 193,49 μονάδων, ποσοστό 2,27% φθάνοντας στις 8.313,13 μονάδες. Με πτώση 32,08 μονάδων, ποσοστό 2,51% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.247,92 μονάδες.

Μικτή εικόνα εμφάνισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας, καθώς το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε κλασικές αμυντικές μετοχές όπως οι L'Oreal, Gallaher.

Νέα κεφάλαια τοποθετήθηκαν επίσης σε μετοχές στους τομείς υγείας, κοινής ωφέλειας και ενέργειας, ενώ, αντίθετα, την ίδια ώρα, οι μετοχές τεχνολογίας αιμορραγούσαν μετά την απόφαση της Morgan Stanley να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 0,12% και 0,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να χάνει το 1% της αξίας του στη διάρκεια της εβδομάδας. Τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες στη Φραγκφούρτη, που λόγω διευρυμένου ωραρίου ακολούθησε την πτώση των τιμών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως ελάχιστοι άνθρωποι έχουν ξεκάθαρη άποψη για τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον, καθώς οι αγορές δείχνουν εξαιρετικά ασταθείς και τα οικονομικά στοιχεία δεν βοηθούν καθόλου στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν οι: Philips, TotalFinaElf, E.ON., Infineon, STMicroelectronics, Barclays, Lloyds TSB, Santander Central Hispano.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα