«Έτοιμος» να αυξήσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ

Για να αποφευχθεί έλλειψη πετρελαίου
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 13:47
UPD:13:53

Έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του είναι ο ΟΠΕΚ, σε περίπτωση που οι ταραχές στην Αίγυπτο επηρεάσουν τη στρατηγική δίοδο της διώρυγας του Σουέζ.

Έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του είναι ο ΟΠΕΚ, σε περίπτωση που οι ταραχές στην Αίγυπτο επηρεάσουν τη στρατηγική δίοδο της διώρυγας του Σουέζ.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έλλειψης» για την παγκόσμια αγορά, εάν η αιγυπτιακή κρίση οδηγήσει στον αποκλεισμό διόδων, όπως της διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

«Εάν διαπιστώσουμε πραγματική έλλειψη, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Η διώρυγα του Σουέζ -μία από τις σημαντικότερες διόδους πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη- ελέγχεται από την Αίγυπτο και, σύμφωνα με τους αναλυτές, από αυτήν διέρχονται καθημερινά 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Έκθεση της Goldman Sachs διασκέδασε πάντως τους φόβους των επενδυτών για κίνδυνο διακοπής της προσφοράς πετρελαίου λόγω πιθανής επέκτασης στη Μέση Ανατολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής των Τζέφρι Κάρι στο Λονδίνο, εκτιμούν ότι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «έχουν σχετικά σταθερές και δημοφιλείς κυβερνήσεις».

«Οι πιο πλούσιες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα από ό,τι οι λιγότερο πλούσιες χώρες της Βορείου Αφρικής. Ακόμη κι αν τα προβλήματα επεκταθούν σε μια από αυτές τις χώρες, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα διακοπεί η προσφορά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι η ενέργεια μπορεί να ρέει ακόμη και κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες», γράφουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι η κίνηση δεξαμενοπλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει, εν πολλοίς, ανεπηρέαστη από τις αναταραχές στην Αίγυπτο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα