Ευρωζώνη: Σταθερή στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 12:16
UPD:12:29

Αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 10%, παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat.

Αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 10%, παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Eurostat.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση του ποσοστού στο 10,1%. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2009 η ανεργία βρισκόταν στο 9,9%.

Συγκριτικά με το Νοέμβριο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 73.000 στα 15,775 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Σημαντική επιτάχυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σημείωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιτάχυνση τον Ιανουάριο, με τον σχετικό δείκτη να κερδίζει δυναμική σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στις 57,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 56,9 μονάδες.

«Τα στοιχεία παρουσίασαν καθησυχαστική βελτίωση στην περιφέρεια, για τη μεταποίηση τουλάχιστον, με την ανάπτυξη στην Ιρλανδία και στην Ιταλία να σημειώνει άλμα τον Ιανουάριο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Οι εταιρείες, πάντως, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος, καθώς οι τιμές εισροών αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 1997, όταν ξεκίνησε η έρευνα, υποδηλώνοντας ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα