Τοπικά προγράμματα απασχόλησης ύψους 150-200 εκατ. ευρώ

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 16:21
UPD:18:15

Πρόταση για τη σύσταση Ταμείου κοινωνικής οικονομίας υπέβαλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, κατά τη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και την κοινωνική οικονομία. Ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια απασχόλησης, προγράμματα ΟΑΕΔ και «οδικός χάρτης» για τις επιχειρήσεις, στο «οπλοστάσιο» κατά της ανεργίας.

Το Ταμείο κοινωνικής οικονομίας θα στηρίξει προγράμματα κοινωνικής εργασίας, στο πλαίσιο της δημιουργίας συνεταιριστικών ομάδων ή επιχειρήσεων που θα αποτελούνται από άνεργους ή ευπαθείς ομάδες και θα προσφέρουν κοινωνική εργασία.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική εργασία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η επέκταση των κοινωνικών τιμολογίων.

Το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της ανεργίας περιλαμβάνει τα ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια απασχόλησης, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (υπάρχοντα και νέα) καθώς και έναν «οδικό χάρτη» προς τις επιχειρήσεις με οδηγίες για την αποφυγή και την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης θα εκπονηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ενώ όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι εντονότερο θα δίνονται κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και μέσω ΣΔΙΤ, με τον προϋπολογισμό τους να φθάνει τα 150-200 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που υλοποιείται τώρα, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 160.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες ουσιαστικά -όπως επισημάνθηκε- είναι διπλάσιες, καθώς υπάρχει σχετική ρήτρα για 1+1 θέση εργασίας.

Στη σύσκεψη του Μαξίμου συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεργία

«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεργία είναι υποκριτικό» δήλωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης, υποστηρίζοντας πως η κοινωνική οικονομία είναι μια κυβερνητική επικοινωνιακή φούσκα:

«Το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεργία είναι υποκριτικό, όταν αυτή έχει εκτιναχτεί σε πρωτοφανή για την χώρα μας ποσοστά λόγω των εφαρμοζόμενων κατεδαφιστικών πολιτικών της, που παγώνουν την οικονομική δραστηριότητα, διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για πιο φτηνές και πιο εύκολες απολύσεις και οδηγούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους στη φτώχεια και την απελπισία.

»Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εργασίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και για χρηματοδότηση ανέργων για να δημιουργήσουν «κοινωνικές εταιρείες» είναι μια καθαρή επικοινωνιακή φούσκα. Δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να την αποκρύψει για όσο διάστημα διαρκέσει η επιδότηση αυτού του προγράμματος. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση στοιχειωδών υποχρεώσεων του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μια νέα γενιά «ψευδοεργαζομένων» ορισμένου χρόνου, που θα στερούνται βασικών εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

»Το μόνο που έχει πλέον η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να προσφέρει στους εργαζόμενους και στους ανέργους είναι να φύγει το γρηγορότερο δυνατόν πριν μετατρέψει την χώρα μας σε κοινωνικό και παραγωγικό νεκροταφείο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα