Λ. Κατσέλη: Το EFSF θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 09:48

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο Reuters.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης αποκλιμακώθηκαν χθες, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για διεύρυνση του ρόλου του EFSF.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, μια παραλλαγή των προτάσεων είναι πιθανόν να τεθεί από την ευρωζώνη. «Στο Euro 50 υπήρχε μία πρόταση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Edmond Alphandery. Μία παραλλαγή πιστεύω είναι πιθανόν να δημιουργηθεί ως λύση από την ευρωζώνη», ανέφερε η υπουργός.

«Το EFSF να μπει στη δευτερογενή αγορά και σε εθελοντική βάση να ανταλλάξει τα υψηλού ρίσκου ελληνικά ομόλογα με ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ», συμπλήρωσε.

Στις επόμενες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία για λύση-πακέτο στα δημοσιονομικά προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση του EFSF, διεξαγωγή νέων, αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι η αύξηση των πόρων του ταμείου, που αυτή τη στιγμή μπορεί να χορηγήσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ μόνο, και η δυνατότητα να μπορεί να αγοράσει απευθείας κρατικό χρέος ή να δανείζει τις υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να μπορούν οι ίδιες να αγοράζουν τα ομόλογά τους.

Και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει από το Νταβός την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο με discount βρίσκεται υπό εξέταση, αλλά θα χρειαστούν κεφάλαια για να γίνει αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο εκτιμά πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσφέρουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ και οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Θαπατέρο σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα